Anna Ragén: ”Vi har ett Klondike här!”

Text: Torbjörn Karlgren Foto: Dan Lindberg
Posted 2018-07-10 in Mer Läsning, Näringsliv

Klondike?
Strax öster om Örebro centrum och nära Sörbyängen och Almby.
 Men guldletandet har gått från hacka och spett till holdingbolag och spets. 



 

Napoleon Bonaparte blev avsatt som kejsare över Frankrike den 6 april 1814 och sattes i husarrest på Sankta Helena i Sydatlanten där han dog den 5 maj sju år senare.
 Så hade det inte behövt gå.
 Vänner till honom fick enligt hävderna ett schackspel lämnat som gåva till honom och en av pjäserna hade de urholkat och gömt en flyktplan i. Resten fick lämnas åt slumpen och hoppet om att Napoleon eller någon i hans närhet skulle känna pjäsens lägre vikt, skaka den och den vägen upptäcka flyktplanen. De som gav Napoleon schackspelet kunde ju inte gärna säga att ”jo, förresten vi gömde en flyktplan i det vita tornet”.

 

Napoleon upptäckte aldrig den nedskrivna planen. 
Istället satt han till sin död och spelade schack med sin egen potential till flykt och frihet och av det lär vi oss att tänka utanför boxen, syna alla möjligheter och vända upp och ner på allt och, möjligen, alla.
 Eftersom livet aldrig slutar med remi är alternativet en förlust – och det som gällde på Sankta Helena på 1810-talet gäller tvåhundra år senare på Örebro universitet.

– Det finns en ofantlig potential här, säger Anna Ragén.

Hon är vd för Örebro universitets holdingbolag, ORU Holding på nutidssvenska, och för dess dotterbolag Inkubera.
 Det innebär, på vanlig svenska, att hon ska göra verkstad av snacket, det vill säga förvandla akademiska ord till verkliga organisationsnummer. Typ.
 Örebro som län är ett så gott exempel på hur såväl dåtid som nutid och framtid ser ut, i Anna Ragéns ögon.

– Det finns ett helt Klondike här, konstaterar hon engagerat.

Den kan man naturligtvis ha i åminnelse. På gott och ont.
 Guldrushen i kanadensiska Klondike inleddes när tre män letade efter den enes syster Kate och hennes make George Carmack som de hittade när paret fiskade lax i Klondikefloden. Det var i augusti 1896 och på vägen tillbaka stötte de på Robert Henderson som letat guld strax söder om floden och gänget slog sig samman, hittade gott om guld och när nyheten spred sig drog guldfebern 40 000 människor norrut till vad som döptes om till Bonanza Creek.

Problemet var att de stora guldfyndigheterna låg fem meter under den frusna marken och enbart kunde nås via eldar som tinade den. 

Tre år senare hade guldletarna visserligen hittat guld för ungefär 50 miljoner amerikanska dollar men det täckte i stort sett bara deras kostnader och efter år 1900 hade guldfebern lagt sig.
 Eller i vilket fall flyttat till någon annan jaktmark.

För ivern till innovationer och, i många fall, viljan till att skapa något som genererar intäkter är lika evig som oviss.
 Nationalekonomen Stefan Fölster brukar hänvisa till Bibeln och säga att utsagan om de sju feta åren och de sju magra som följde dem är den senaste konjunkturprognos som slagit in fullt ut.

Snart ska Anna Ragén tala om det hon brinner för på nordamerikansk mark, om än inte i Klondike.
 I juni ska 15 koncentrerade minuter ”over there” ge henne möjligheten att nå ut med budskapet från ”University of Pennybridge”.

 

Vad ska du säga?


– Jag ska tala om hur vi jobbar och hur vi arbetar för att nå ut.
 Samhällsvinsten i att jobba med utveckling och innovation, hur korsbefruktning leder framåt, om impact och…

 

15 minuter?
 Det tidsschemat är i farozonen redan en månad i förväg…

Allt handlar inte om att nå ut.
 Mycket gör det dock. 
I ena änden finns ett samhälle och en nation i behov av utveckling, kreativitet, innovation och lösningar. 
I den andra en akademisk värld med forskare som tycker att innovationerna och vägen dit är intressanta, skapar resultat som möjliggör utveckling och i universitetet har ett maskineri för allt detta.

– Vi måste nå ut med allt detta och knyta samman forskning, innovation med att skapa produktion och företag för framtiden. En god del i vår framtid finns här och allt det ska och vill och måste vi ta vara på för allas vår skull.
 Och vi har så mycket här i Örebro län, säger Anna Ragén

Hon är själv en ganska bra sammanfattning av länet. Om man så vill.
 Uppvuxen i Karlskoga, kemiingenjör och jobb på Bofors efter gymnasiet med mellanlandningar på vägen dit som vikarie på Systembolaget och som lärare.
 Chef på Defab i Degerfors som ägnade sig åt varmförzinkning och köptes upp av närkingska Skyllbergs bruk som är modern teknik med anor från 1346.
 Med ledande positioner hos Jubo Group och Bodycote och nu sju år på Örebro universitet. 
Och så här i BBQ-säsongen med grilldoft i kvarteren en BBA på sitt CV, det vill säga Bachlelor of Business Administration.

På fritiden politiskt aktiv och med en liten minikoncern av företag i familjen samt barn och barnbarn.
 En aktiv kvinna som vill se fler sådana men ser skuggor och en vågdal i kvinnlig innovation.

– Vi kan ju tyvärr se att kvinnors innovation stagnerat i Sverige. Kvinnor driver med förkärlek företag inom branscher de själva har erfarenhet av, påpekar hon och från det konstaterandet är det inte långt till vare sig konstaterandet att Rut är ett kvinnonamn eller till att rada upp kvinnor från Linas matkasse till alla inom mat, vård, omsorg, städ och rengöring med mera som sett en möjlighet i eget företagande och i att uppfylla behov.

– Och framtidens behov som vi ser dem forma sig kräver i hög grad både kvinnors engagemang och kvinnors innovation, säger Anna Ragén.

Hon återkommer till den potential som finns.

– Innovationerna finns, idéerna, möjligheterna men resurserna att sprida dem, affärsrådgivning och att kommunicera ut allt, där finns utmaningarna för oss. Det är egentligen små pengar som behöver satsas om man jämför med vad de har potential att ge oss och samhället.
 Att börja i tron att det vi gör kan göra skillnad för människorna – det är en bra utgångspunkt.
 Det är en utmaning men alla människor vill ju göra något bra, bidra positivt och via innovation och utveckling och det arbete som knyter forskning med praktisk företagsamhet kan vi skapa förutsättningar för positiv utveckling.
 Både i Sverige och internationellt, förtydligar Anna och exemplifierar med innovationer som skapar möjligheter till att komma åt det stora gissel som bristen på rent vatten exempelvis utgör.

Tekniken är god och på vår sida.
 Det är vad som står i eldskrift på väggen.
 När vi skapar ny teknik, nya processer eller automatiserar och robotiserar för att ta den delen så frigör vi tid och resurser för människorna.

– Utvecklingen frigör oss och ger oss tid att vara människor i högre utsträckning, säger Anna Ragén.

Vi ska alltså inte bli någon form av nutida maskinkrossare utan istället bejaka utvecklingen och ge den resurser att blomstra – på det att vi till exempel må slippa monotona och fysiskt nedbrytande jobb och ur de resurser innovationerna skapar få möjlighet att lägga till på kultur, konst, kreativitet, varandra och våra barn.

Tekniken är inte fienden.
 Tekniken och innovationerna är möjligheterna.
 De finns i det ymnighetshorn som heter Örebro universitet.

– Det är en fantastisk miljö, påpekar Anna Ragén. Bara att gå på universitetsområdet här och känna hur kreativiteten spirar som en urkraft är fascinerande.
 Återigen, vi har en fantastisk potential här.

Med visionerna vid horisonten bortom himlen mot Sörbyängen står det dagliga arbetet med fötterna i den akademiska myllan.

 

 

Arbetet i och kring ORU Holding AB är ett resultat av ett långsiktigt och målinriktat arbete av en inre fyrklöver av Örebro universitet, Karlskoga kommun, Örebro kommun och Region Örebro län.
 Idag har holdingbolaget konkret investerat i elva bolag och steget är taget till att det börjar hända konkreta saker på allvar. Man arbetar även med en riskkapitalfond tillsammans med de övriga holdingbolag av likartad karaktär och ursprung som finns i Sverige.

– Vi börjar forma en företagsfabrik för kunskapsintensiva företag, som Anna Ragén formulerar det.

Och att Anna Ragén i sommar representerar Sverige i USA är naturligtvis också en kvalitetsstämpel på det arbete man utför.
 En annan viktig, minst sagt central del är att visa på möjligheter i en tid som av och till domineras av svartsyn, problem, hot och farhågor över framtiden och vart utvecklingen är på väg.
 Där tar Anna Ragén, naturligtvis, Örebro län som utgångspunkt igen.

– De stora aktörer som fanns i våra kommuner för 30 år sedan är i många fall borta eller väldigt kraftigt decimerade idag, påpekar hon.

Det Bofors där hon själv började som färsk kemiingenjör just när miljardordern från Indien fått Bofors vd att hissa indiska flaggan vid Bofors hotel är idag något helt annat, uppdelat i flera bolag, nya ägare och med endast ett par tusen jobb kvar av de 12 000 Bofors hade när det stod på sin numerära topp. Och den kader av ingenjörer som format Bofors till ett sådant Mecka av knowhow är på väg ut i pension, påpekar alla.

– Visst är det så, säger Anna Ragén, men det är också så att mycket kunskap, modernt knowhow och ingenjörskunnande är på väg in där för ingenjörerna vill till Karlskoga och det händer mycket fantastiskt i innovation och utveckling inom de företagen.

Och Booforsen, det fastighetsbolag som idag äger och förvaltar de monumentala ytor där Bofors bredde ut sig, talar idag om högkonjunktur och fulla hus och mungipor som står på tio i tre och inte alls på tjugo i fem.
 Tusentals jobb försvann, en flera hundra år gammal ryggrad bröts av och slutresultatet blev nya jobb, nya företag, utveckling och en lägre arbetslöshet än innan.
 Katastrofen fick köra i ilfart från Karlskoga längs den E18 som blivit motorväg och nu är ett annat viktigt nav i länet och nästa gång dysterkvistarna behöver transport kan det vara på nya snabbtåget via Örebro och Karlskoga till Karlstad och Oslo.

 

 

Redan 1980 sjöng John Lennon ”There´s no problems, only solutions” och det gäller även i Sten & Stanleys Karlskoga likväl som i Nisse Landgrens Degerfors och Martin Stenmarcks Örebro. Samma resonemang som om Bofors och Karlskoga kan man – med andra aktörer som exempel – föra om till exempel Laxå, Örebro, Hallsberg eller Kumla. 
Eller ta med sig till USA och knöla in i den där futtiga kvarten som ska räcka till att berätta om allt detta positiva.

”När vi gräver guld i USA” sjöng GES 1994, den magiska sommar då Sverige erövrade en god del av världen i ett bländande fotbolls-VM.
 Den här sommaren vände Sverige mot ett fotbolls-VM i Ryssland och Örebro universitet i Anna Ragéns skepnad mot USA.
 Kanske får amerikanerna veta att Klondike flyttat till en ny världsdel och att Bonanza Creek har Kumla som granne eller att fisket inte är i Yukonfloden utan i Svartån nu.
 De lär i vilket fall få veta att Anna Ragén och hennes kolleger jobbar intensivt med att hitta varje schackpjäs av betydelse för spelet om framtiden.
 Och att man aldrig blir schack matt i Örebro.

 

 

Örebro Universitet Holding AB


Grundat 2013, ägs av staten men förvaltas av Örebro universitet.
 18 medarbetare och cirka 20 miljoner kronor i omslutning.
ORU Holding AB finns på fyra Campus – Örebro, USÖ, Grythyttan och Alfred Nobel i Karlskoga.

 

ORU Holding AB – organisation


Under vd Anna Ragén delar sig verksamheten i två områden – innovation och samverkan
. Under grenen Innovation finns ORU Innovation, Inkubera AB och Örebro Enterprise Invest.
 Under Samverkan finns Uppdrag AB, ORU Relation och Forskarförmedling.

 

ORU Holding AB – styrelsen


Ordförande Robert Brummer, vicerektor Örebro universitet
.
Anna Ragén, vd.
Kjell Unevik, länsråd vid länsstyrelsen
.
Pia Järnkvist, ekonomichef Örebro universitet

”.

 

”Sociala innovationer lika viktiga”

”Ofta är det teknik som hamnar i fokus när vi pratar om innovationer men sociala innovationer är minst lika viktiga. Och som universitet har vi ett ansvar att vara bärare av lösningar för att möta de många utmaningar som samhället står inför” – Robert Brummer, styrelseordförande ORU Holding AB.

 

Idéresans fyra steg



1 – Idéutveckling
Informationsträffar
Uppsökande verksamhet
Inspirationsträffar

2 – Innovationsutveckling
Rådgivning
Utbildning
Metodutveckling
Workshop

3 – Innovation management
Verifieringsmedel
IPR och avtal
Verifiering av marknaden
Utveckling av affärsmodellen

4 – Företagsutveckling
Rådgivning
Bolagsbildning
Affärer
Licensiering

 

Licensbanken

”En bank med innovationer – redo för marknaden” presenterar sig Licensbanken som och den är också en viktig del i innovationsarbetet.
 Licensbanken.se är ett skyltfönster för forskningsbaserade idéer och innovationer som är redo för nästa steg mot marknaden.
 Bakom Licensbanken.se står Innovationskontoret Fyrklövern som drivs gemensamt av Örebro universitet, Karlstads universitet, Linnéuniversitetet och Mittuniversitetet.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.