Besöket på Jobbmässan gav Ilija drömjobbet


Posted 4 månader sedan in Näringsliv

Imorgon är nu
Nollnitton online banner

Jobbmässan i Örebro är viktig för företag med rekryteringsbehov. Här kan de visa upp sig och sin verksamhet och få en första kontakt med potentiella sökande. För de arbetssökande är det ett lika ypperligt tillfälle att ge ett mer personligt intryck och samtidigt lära sig mer om företagen som kan vara aktuella att söka till.

 

En av de som besökte Jobbmässan 2017 var Ilija Kantar och hans besök i Tage Rejmes i Örebro Lastvagnars monter resulterade i en efterlängtad anställning. Ilija är född och uppväxt i Kroatien och kom till Sverige 2015. I grannlandet Serbien arbetade han 5 år som bilmekaniker och ett år som lastbilsmekaniker. I Sverige fick han jobb som diskare på Lithells i Sköllersta men drömde om att få arbeta som mekaniker även här.

Vid sidan av arbetet i Sköllersta har han gått på SFI i Hallsberg och läst svenska och han fick höra talas om Jobbmässan genom sin lärare som tog med sig klassen för ett besök.

– Jag följde med till Jobbmässan för att jag ville hitta ett jobb som passar mig bättre. Jag ville tillbaka till mekanikeryrket, berättar Ilija.

Idag arbetar han kvällstid på Rejmes lastvagnar mellan 16.00 och 00.30 och på eftermiddagarna läser han vidare på SFI. Han framhåller att språket är viktigt.

– Jag kunde inte prata någon svenska när jag kom hit. Nu har jag studerat svenska sedan januari 2016, berättar han.

Rejmes lastvagnar har idag 45 anställda vid den toppmoderna anläggningen ute vid Truckstop. Företaget är auktoriserade återförsäljare av Volvo lastvagnar och bussar och bedriver verksamhet inom lastvagns- och bussförsäljning, leasing- och serviceverksamhet samt försäljning av transportutrustning, reservdelar, tillbehör och drivmedel.

Verkstaden är dock det centrala i verksamheten och som i många andra branscher råder det brist på mekaniker. Anders Troedsson är servicemarknadschef och berättar att de har ett behov av 3-4 nya mekaniker till anläggningen.

– Vi hoppas få napp på Jobbmässan eftersom vi söker mekaniker så det känns som rätt forum för oss. Vi har väldigt liten personalomsättning så det ser jag som ett kvitto på att vi är en bra arbetsgivare, säger Anders.

I år är det tredje året i rad som Rejmes lastvagnar deltar på Jobbmässan och en som varit med de tidigare åren är Pia-Mari Möller som arbetar som reservdelstekniker på Rejmes lastvagnar.

– Vi är med på Jobbmässan för att hitta folk och knyta nya kontakter. Mekaniker är det exempelvis alltid en brist på.

 

Varför ska man söka sig till Rejmes lastvagnar?

– Först och främst för att man vill jobba såklart, men också för att det är en trygg anställning. Rejmes lastvagnar är en av de största arbetsgivarna i den här branschen i Örebro så vi kan erbjuda fler utbildningsmöjligheter. Det är så stort här så man får chansen att prova på och lära sig hela spektrat av verksamheten.

 

Har du något generellt tips till de som besöker Jobbmässan?

– Ha gärna ett foto i din ansökan. Bilder triggar minnet och det blir lättare att komma ihåg personen man pratat med.

 

Det här är Jobbmässan 2018
Den 18:de upplagan av Jobbmässan äger rum på Conventum Arena den 7 mars 2018 och är öppen mellan klockan 11 och 16. Mässan startade 2006 och anordnades från början två gånger per år men numera är det en mässa om året. Jobbmässan tar i snitt emot 7 000 besökare och med ett hundratal utställare, varav flera är utländska. Enligt utvärderingar gjorda med utställarna genererar mässan 500-700 nya jobb och 400-500 utbildningsplatser.

(Visited 16 times, 1 visits today)
Imorgon är nu

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.