Örebro Tvätt miljösatsar

Text: Camilla Johansson I Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Posted 8 månader sedan in Näringsliv

Den 11 april invigde miljöminister Karolina Skog Örebro Tvätts nya satsning, en ny anläggning som förser såväl industriprocessen som interna fordon med förnybar och närproducerad biogas.

 

– Sverige har som mål att vara ett av världens första fossilfria länder utan nettoutsläpp av växthusgaser 2045. Att demonstrera smarta lösningar för omställning av industrier och transporter är av stor vikt för att nå detta mål, inte minst om de också bidrar till en mer cirkulär ekonomi. Närproducerad biogas är en viktig del av detta, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Anläggningen ersätter 100 kubikmeter fossil olja och diesel och visar vägen för hur mindre industrier kan bli fossilfria. Genom finansiering från Naturvårdsverkets stöd Klimatklivet kan Örebro Tvätt minska sin klimatpåverkan, något som ägaren Schlemon Athoraya ser både som viktigt och en konkurrensfördel.

Biogasanläggningen producerar ånga till industriprocessen och inom kort kommer man även att kunna tanka de egna fordonen med närproducerad biogas. Resultatet är att Örebro Tvätt har nu gått från att använda nära 100 kubikmeter olja och diesel i sin verksamhet till att idag endast använda lite diesel. Dieseln går till företagets transportfordon, och planen är att detta ska fasas ut från verksamheten under 2018 till förmån för att tanka biogas på plats.

(Visited 53 times, 1 visits today)
Nollnitton online banner

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Skip to toolbar