Pausit tar hjälp av Växtzon


Posted 2017-06-29 in Näringsliv

Det kan bli många och långa dagar framför datorn och många glömmer bort att det är viktigt att röra på sig med jämna mellanrum. En smidig lösning kommer från Pausit i form av ett datorprogram med lätta övningar som ska förebygga skador och besvär.

 

Idén kommer från Niklas Palmér som är kinesiolog och osteopat. Han har hjälpt människor i många år som fått problem av ett för stillasittande arbete. Han såg ganska snabbt att många klienter återkom med samma problematik och med tiden växte tanken om att han borde utveckla ett bättre verktyg för att hjälpa klienterna att förebygga dessa skador. Resultatet blev Pausit och företaget grundades 2006.

Idag har Pausit funnits på marknaden i nio år och bland kunderna hittar man både små och stora företag och organisationer.

– Ett exempel är Örebro Universitet som har köpt in programmet till sin personal. Det används också inom industrin vid exempelvis Husqvarnas motorsågsmontering. De stannar bandet vid givna klockslag och kör övningar som visas på stora skärmar i lokalen. Scania är en annan kund som använder det till sin kontorspersonal och på sikt ska de också börja använda det ute i produktionen, berättar Mikael Wahman som är delägare i Pausit.

Vid utvecklingen av programmet lade man ett stort fokus på användarvänlighet. Programmet skulle vara lätt att förstå och vara individanpassat.

– Vi trodde självklart att vi gjorde rätt från början och nu efter nio år har vi beviset. När vi tittar på våra kunder har vi en återköpsfrekvens på 98 procent, säger Mikael Wahman.

Dan Gustafsson är vd i företaget och han instämmer och påpekar att den största konkurrenten idag är de själva och deras prioriteringar av resurserna. En utmaning som säkert många tillväxtföretag känner igen sig i.

– Tycker man om programmet så blir det en viktig hygienfaktor på arbetsplatsen och den stora andelen återköp pekar på just det.

Inkubera fanns med i bilden under företagets uppstartsfas och har återigen klivit in med stöd nu när företaget vill växa utomlands. Idag har Pausit återförsäljaravtal i Sverige och Norge men Dan och Mikael gör ingen hemlighet av att man har siktet inställt på en internationell marknad.

– Vi har en väldigt lättskalad produkt och vi såg möjligheten att ta hjälp av Inkubera igen. Vår plan är att växa på andra marknader, säger Dan Gustafsson.

Men det är inte bara att inleda en utlandssatsning. Även om Pausit vet att de har en stark produkt är det mycket som måste till innan man tar klivet ut på allvar.

– Vi vet vad vi vill och vi har pratat om att vi måste utomlands i snart fyra år. Men vi är ett litet bolag och vi vet inte vad det finns för möjligheter. Det var Inkubera som föreslog att vi skulle söka hjälp från Växtzon, berättar Mikael Wahman.

Växtzon är ett strukturfondsprojekt som drivs av nio företagsinkubatorer och science parks i Eskilstuna, Linköping, Norrköping, Uppsala, Västerås och Örebro. Projektet har tilldelats 33 miljoner kronor från Tillväxtverket och det stora målet är att det ska bli fler företag i östra Mellansverige med en omsättning på 100 miljoner kronor.

– Genom Växtzon har vi fått kontakt med en coach från en annan region. Han ligger ett år före oss med sitt eget företag så han har redan gjort det som vi ska göra, säger Mikael Wahman och Dan fyller i:

– Växtzon ska visa om vår produkt fungerar på andra marknader och förbereda oss för nästa kliv. För ett litet företag kan det vara en utmaning att ta reda på vilken väg man ska gå så med Växtzon får vi hjälp med både kunskap och resurser för att ta reda på det.

Projektet man deltar i inom Växtzon löper på tre månader och Pausit får tillgång till individuell coaching och samtidigt träffa de andra företagen i projektet för att utbyta erfarenheter. Målet är att ha färdiga underlag som kan förbereda Pausit för att köra igång utlandssatsningen.

– Vår coach har varit väldigt bra men det är också viktigt för oss att få träffa de andra företagen i projektet. Att träffa andra som är i samma situation är väldigt nyttigt, slår Dan Gustafsson fast.

När projektet är avslutat väntar en accelerationsfas då det är meningen att Pausit äntligen ska ta klivet ut på en internationell marknad. Både Mikael och Dan är eniga om att allt skulle ha tagit mycket längre tid på egen hand.

– Hjälpen man får från Inkubera är väldigt fördelaktig. Det kortar ned den tid som det annars skulle ha tagit om man gjort allt själv, avslutar Mikael Wahman.

 

 

Tips från Inkubera-coachen Kenny Thorén

1. Våga fråga! Använd ert nätverk och fråga om hjälp och feedback på frågor som känns svåra lösa! Ni har ingenting att förlora, snarare tvärt om. När man minst anar så finns det någon i ens närhet som kanske har ett svar eller en lösning på just er utmaning.

2. Funderar ni på export? Säljer er produkt eller tjänst bra på den svenska marknaden? Om svaret är ja! Bra, grattis! Finns det då några hinder för er att lyckas utomlands? Troligtvis inte om man verkligen vill satsa stort. Många tror att allt ska vara svårt och komplicerat, men det finns många som kan hjälpa er på vägen. Men man måste själva ta första steget!

3. Vilka är era USP? Om ni inte kan svara på det, kommer inte kunden heller att förstå varför de ska köpa av er.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.