Prylar från Kina på bara tio dagar


Posted 10 månader sedan in Näringsliv

Nollnitton online banner

Den som beställer saker från Kina är idag van att vänta 1,5 månad på leveransen. Ett nytt internationellt logistikprojekt ska nu minska den tiden till bara tio dagar.

Kina investerar nu stort i infrastruktur för att öka handeln med Europa, sammanlagt över 900 miljarder dollar. Ett av de större projekten är att den gamla sidenvägen rustas upp. I princip alla järnvägstransporter mellan Kina och Europa går genom Kazakstan. Med nya investeringar kommer transporttiderna minska till mindre än en tredjedel jämfört med dagens huvudalternativ – att frakta gods med båt.

En delegation från Kazakhstan Railways (Kazakstans statliga infrastruktur- och transportföretag med cirka 150 000 anställda) och ett tiotal estniska företag har besökt Örebroregionen för att se på investerings- och samarbetsmöjligheter i Örebro län.

– The Örebro region is today already playing a leading role in logistics for the entire Nordic region. If we manage to link such a dynamic region with ongoing developments of the new silk route, then this is a game changer in the true sense of the word, konstaterar Karl Gheysen, vice vd för KTZ Express Europaregion.

– Om vårt tänkta gemensamma projekt går i lås kommer det framförallt leda till bättre export- och importmöjligheter till och från Asien för företag i Örebroregionen. Men det kan också innebära nya arbetstillfällen, säger Anders Ceder (S), vice ordförande i nämnden för samhällsbyggnad.

Fabian Ilgner, transportstrateg, fyller i:

– Att etablera sig hos oss ger snabb tillgång till hela Nordeuropa. Vi i Örebroregionen har ett strategiskt logistikläge som är intressant för de flesta logistikföretag, så även för Kazakhstan Railways och estniska logistikföretag.

Just nu ligger projektet i ansökningsfasen men det finns stora förhoppningar att det blir godkänt av det europeiska samarbetsprogrammet Interreg Central Baltic. Om det godkänns räknar Region Örebro län med att de snabbare transporterna till och från Kina kan påbörjas om två år. Både privatmarknaden och företag med lagerhållning, som är ett stort segment i Örebroregionen, kommer ha nytta av de kortade transporttiderna. 

(Visited 10 times, 1 visits today)
Populär Läsning
 1. Bra Zoo har blivit ännu bättre

  Publicerad i Mode & Shopping 2016-07-11

 2. Bröderna Berglunds Hamnkrog

  Publicerad i Leva & Bo, Mat & Dryck 2016-07-27

 3. Vinöns värdshus

  Publicerad i Restaurang & Pub 4 månader sedan

 4. Vinön

  Publicerad i Leva & Bo 2013-04-08

 5. Spångberg och LaGaylia

  Publicerad i Musik 2017-04-23

 6. Örebro slott

  Publicerad i Leva & Bo 2013-04-08

 7. Då tänker jag på Sigrid

  Publicerad i Kultur 2013-04-03

 8. Örebroaren: Kenny Nordh

  Publicerad i Nöje 2013-02-06

 9. PS lycka till ikväll

  Publicerad i Kultur 2013-07-07

 10. Charlotte Perrelli är dansband, schlager och jazz

  Publicerad i Musik 2012-12-20

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Starta Eget-dagen 2018
Tö_nyhetsbrev
Nojesguiden
Nollnitton online

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.