Abramis Brama – vi är superladdade!

Text: Ulf Hjelting Bild: Linda Pettersson
Posted 8 månader sedan in Kultur, Musik, Nöje

Sedan 1997 har bandet levererat tung rifforienterad rock med svenska texter. Den 11 maj kommer Abramis Brama till Frimis Salonger som support till Tiamat.

 

–Det ska bli roligt att få komma till Frimis Salonger. Första gången som vi lirar där. Med tanke på att vi lirar före Tiamat så kommer förhoppningsvis vår musik att nå nya öron, säger sångaren Ulf Torkelsson.

 

I bagaget finns nya plattan ”Tusen år” som är bandets åttonde. Givetvis är alla texter på svenska.

– Det finns inga planer på att sluta med det och det är en av våra grundbultar i bandet. Vi gjorde en avstickare 2003 med plattan ”Nothing Changes”, men det var mest för att skivbolaget ville det. Inte vi. Vi sa att om de stod för studiotiden så kunde vi göra en platta på engelska, vilket vi aldrig trodde att de skulle gå med på, och så svarade de ”javisst”. Då var det liksom svårt att backa. Men det är inget vi kommer att göra igen.

 

Så ni kommer att hålla fast vid svenskan?

– Absolut! Det sköna med svenska språket är utmaningen att inte få texterna att bli dansbandsbanala. Se på Pugh, Vreeswijk eller Beppe Wolgers. Enkelt och metaforiskt. De hade en fantastisk förmåga att göra språket levande.

 

Var kommer då inspirationen från för att göra nya låtar?

–Det kan vara allt möjligt. Det kan vara något som irriterar i vardagen eller något som man går och tänker på filosofiskt. Sedan kommer vår gitarrist Peo nästan alltid med något riff eller små korn eller större korn som sedan kan utvecklas till låtar.

 

Är ni politiska?

– Nej, faktiskt inte. Abramis Brama har aldrig tagit politiskt ställningstagande och vi kommer inte att göra det heller. Visst finns det saker man kan irritera sig på politiskt, men det är inget som kommer att höras i vår musik.

 

Vad kommer då att hända på Frimis Salonger 11 maj?

– Det blir givetvis ett stort fokus på nya plattan. Och så blir det en bunt gamla låtar. Nya plattan är även inspelad med tanke på att släppas på vinyl. Det är första gången vi tänker på det sättet.

 

Och att spela barfota kommer du att fortsätta att göra (under Metallsvenskan skar Ulf upp foten på en uppstickande spik)?
– Ja, jo. Det kommer jag inte att sluta med. Fick in en spik rätt in i benet i foten på Metallsvenskan, men det är sådant som händer ytterst sällan, även om jag har skurit upp foten en gång på en trasig koklocka. Jag kommer att fortsätta att uppträda barfota.

 

Fotnot: Abramis Brama är det latinska namnet på fisken Braxen.

(Visited 39 times, 1 visits today)
Nollnitton online banner

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Skip to toolbar