Det vita folket


Posted 2015-11-20 in Nöje

Nollnitton online banner

Regi: Lisa Aschan.
I rollerna: Pernilla August, Vera Vitali, Issaka Sawadogo, Aliette Oppheim, Emil Almén, Bahador Foladi.
(Bio)

Premiär 27 november

Lisa Aschan hyllades för sin mycket märkliga regidebut Apflickorna som släpptes 2011. Efter fyra års väntan på nästa film släpps nu den nästan lika märkliga Det vita folket.

Här möter vi Alex (Vera VItali) som förs till ett underjordiskt fängelse i väntan på att deporteras från Sverige. Det är nutid. I detta underjordiska icke namngivna fängelse möter hon fängelsechefen Viktoria (Pernilla August) som tillsynes styr allt och alla med järnhand. Alex har ingen tanke på att låta sig kuvas och väntar bara på rätt tidpunkt för att fly.

Lisa Aschans bildspråk och referensramar är helt skilda från undertecknads och förtvivlat försöker jag hitta ett underliggande budskap. Med Apflickorna misslyckades det totalt. Vad vill Aschan säga med Det vita folket? Är det ett inlägg i flyktingdebatten? Vill hon visa på ett alternativt Sverige eller tror hon att det är så här Sverige fungerar? Är hon konspirationsteoretiker eller vill hon bara göra en annorlunda actionfilm?

Jag vet inte. Frågan är om jag någonsin kommer att förstå. Filmbolaget marknadsför den som en dagsaktuell thriller om makt och hierarkier. Ska du ätas eller äta? Jag vill förstå handlingen…

Fördelen med Det vita folket är att den är behagligt kort för att vara långfilm.

 

(Visited 6 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.