Endast skylten fattas på ”nya” Seriebiblioteket

Text och Foto: Thomas Helsing
Posted 2018-12-29 in Kultur, Nöje

Seriebiblioteket

När jag växte upp i början av 1980-talet var serietidningar ett givet inslag i mitt liv. Jag slukade det mesta med hull och hår även om deckar- och superhjälteserier var det jag helst drogs mot. Då kunde de flesta serier jag ramlade över delas in i facken superhjälteserier, kriminalserier och humorserier. Idag ser utbudet väldigt annorlunda ut och i det nya seriebiblioteket på Stadsbiblioteket speglas alla möjliga smaker.

 

Jag möter upp Karin Ganelind i stadsbibliotekets foajé. Hon är en av tre personer som arbetar med Seriebiblioteket i Örebro. Förutom Karin är det bibliotekarierna Nanna Petersson och Tomasz Kubisztal. Seriebiblioteket startades våren 2017 av Nanna som hade ett stort serieintresse.

– Hennes dåvarande chef sa ”ska vi inte testa att starta ett seriebibliotek i Baronbackarna?”. Vi hade väldigt låg utlåning där då och behövde hitta på något, berättar Karin Ganelind.

Till en början satsade man väldigt mycket på aktiviteter med olika workshops och utställningar med lokala serietecknare och det var populärt bland de yngre.

– Det vill vi fortsätta med. Numera finns ju exempelvis en serietecknarutbildning på Örebro konstskola som leds av serietecknaren Sara Olausson. Vi vill jättegärna jobba mer med dem, säger Karin.

Karin berättar vidare att yngre barn uppskattar aktiviteter och workshops. Och efter flytten har utlåningsgraden numera ökat markant.

– Serier är bra media för barn, de kan fungera som inkörsporten till större litteratur, även om serier är litteratur i sig förstås. Här syns vi mycket mer, och om vi syns så lånas det, säger Karin.

 

Det är en sanning med modifikation. Flytten är så färsk så fortfarande väntar man på en tydlig skylt som aviserar att avdelningen innehåller just serier. Men när jag går och kikar närmare på hyllorna blir det en helt annan sak. På vuxenavdelningen trängs rena faktaböcker med biografier, superhjältar och filmklassiker i serieversion.

– Den här är rätt ny, säger Karin och tar fram en maffig version av Joseph Conrads ”Mörkrets hjärta”.

Bredden imponerar, till och med för undertecknad som trodde att han hade hyfsad koll på dagens serieutbud.

 

Serier har länge dragits med stämpeln som något för barn, att det är dålig litteratur. Hur är bilden av serier idag?

– Jag tror att det fortfarande finns de som säger ”va, finns det serier?”. Rent populärkulturellt är serier stort men jag tror inte att alla hittat till dem än.

Och hon tror att allt fler kommer att ”hitta dit”.

– Det är betydligt lättare att ”trilla in” här och upptäcka serierna än i Baronbackarna. Det blir också enklare för oss att bjuda in exempelvis författare till olika event.

Jag har inte varit någon aktiv serieläsare sedan mitten av 1990-talet men under botaniseringen bland seriehyllorna under mitt besök vaknar något till inom mig. Jag ser klassiker från min egen uppväxt trängas med nya intressanta titlar.

Karin håller upp en tjock bok och bläddrar i den.

– Den här har exempelvis ingen text, bara bilder. Ibland kan man läsa ut mycket i serierutorna också, säger hon.

 

Vad är det som är populärt just nu?

– Hos barn och unga är Manga fortfarande jättepopulärt. Hos de vuxna är det lite svårare, men jag skulle säga Neil Gaiman, svenska Liv Strömquist och Nina Hemmingsson. Sedan kan man se många äldre som kommer hit och sätter sig och läser klassiker som Asterix eller Tintin.

 

Vad skulle du själv önska för trender inom serier nästa år?

– Jag gillar mycket svenska, politiska serier. Genren Avantgarde, serier som är lite konstiga.

 

Karins favoriter just nu

 

Kiki från Montparnasse – Catel & Bocquet
Seriebiografin Kiki från Montparnasse skildrar Alice Prins liv, från början till slut. Alice, mer känd som Kiki, var en av de mest inflytelserika personerna i Paris konstliv under mellankrigstiden.
Hennes styrka, naivitet och glädje till livet gör boken härlig att läsa trots det mörka i att leva i missbruk. Teckningarna och skildringen av 30 talets Paris förstärker också boken. Man älskar varje sida!

Smile – Raina Telgemeier
Denna serie är för mellanåldern och handlar om en tjej som skaffar tandställning och alla svårigheter som hon möter i sin vardag. Rolig och superbra!

 

Uzumaki – Junji Ito
Bland de första manga som jag läste när jag började jobba med Seriebiblioteket. En fantastisk skräckmanga som man bara inte kan sluta läsa!

 

The Girl from the other side – Nagabe
En manga som jag blev förälskad i när vi fick in den. Världen består av en insida där människorna bor i fridfullhet samt en utsida där det enligt rykten lever konstiga djurliknande människor som människan ska akta sig för. En rörande och magisk fin historia om två personer, en från insidan och en från utsidan.

 

Vill du ha fler serietips kan du följa @orebrobibliotek på Instagram.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.