Inferno


Posted 2017-04-27 in Nöje

Nollnitton online banner

Regi: Ron Howard.
I rollerna: Tom Hanks, Felicity Jones, Omar Sy, Ben Foster, Irrfan Khan.

 

Dan Brown är författaren som gjorde frimurarna till hjältar i böcker som Da Vinci-koden, Änglar och demoner och Den förlorade symbolen. I de här böckerna möter vi professor Robert Langdon som är specialiserad på symboler och symbolik. Likt en modern version av Hercule Poirot lyckas han alltid hamna i situationer som kräver just hans speciella expertis. Browns böcker har som bekant sålt i miljonupplagor. Utan att överdriva så blev även filmatiseringarna av hans böcker något av gigantiska kioskvältare. Och i dessa filmer iklädde sig Tom Hanks rollen som den smått excentriske professor Robert Langdon.

Nu har även Dan Browns sjätte bok, Inferno, blivit film och är nu släppt på både dvd och blu ray och den som förväntar sig en ny Da Vinci-kod full med underfundiga kopplingar till frimurarna och andra liknande orden får tyvärr se sig lite besviken. Visserligen handlar det även denna gång om ett pusseldrama där vi som åskådare bara ges små, små delar av sanningen genom berättelsen.

Handlingen tar sitt avstamp i att Robert Langdon omtöcknad vaknar upp på ett sjukhus. Han har en kraftig hjärnskakning och han har fått sys med flera stygn i pannan. Han minns ingenting av händelsen och när Robert upptäcker att sjukhuset han vaknar upp på finns i Florens förstår han ännu mindre. Sista minnesbilden som professor Langdon har är från… ja, inte var han i Florens i varje fall. Den saker är han helt säker över, eller?

Låter det som en spännande början? Ja, Inferno är givetvis välgjord så som film betraktad med Ron Howard i registolen och Tom Hanks levererar självfallet i rollen som Robert Langdon. Här finns en lagom dos av både nervkittlande action och likaledes hjärnskrynklande gåtor där Dante och hans Inferno med domedagen tar en ganska stor plats i berättelsen. Men bjuder då Inferno på något nytt?

Nej, har man sett föregångarna med Tom Hanks så känns berättarmönstret igen klart och tydligt. Här handlar det snarare om underhållning några timmar. Inget annat. Ryktet går dock att Dan Browns sjunde roman och den femte med professor Langdon, som har arbetstiteln Origins, kommer att släppas i september i år (ingen svensk titel är klar i skrivande stund) och ska vara en återgång till böckerna med mera frimureriskt innehåll.

(Visited 6 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.