Pridefestivalen är här


Posted 2017-08-23 in Leva & Bo, Nöje

Helgen 25-26 augusti går Pride-festivalen av stapeln i Örebro för sjätte gången. Temat för året är Mod att vara modig, om att våga vara den man är oavsett och att våga säga ifrån när man ser mobbing, trakasserier eller orättvisor.

 

Nytt för i år på Pridefestivalen är att man arbetar för att alla som vill ska kunna komma, vilket innebär att i händelse av att någon har behov av ledsagare eller dövblindtolk men har begränsade timmar eller missat att boka så ska man maila arrangörerna på prideforalla@gmail.com och meddela det. Det ska inte finnas några hinder för någon att delta, arrangemanget ska helt enkelt vara Pride för alla. Även färdtjänsten är involverad i arrangemanget och man har skapat två upphämtningsplatser för besökare till Pride: för att delta i Prideparaden är det Änggatan vid Conventum som gäller, och vill man till Pride park så är det Floragatan som är upphämningsplats.

– Vi ligger bra till i planeringen, men det finns alltid sådant som inte går att förutse i förväg. Upplägget är det samma som tidigare år, med föreläsare, evenemang och artister, berättar Anna Örenius som var den som tog Pride till Örebro efter att själv ha arbetat som volontär för evenemanget i Stockholm.

Den största förändringen under de år som gått sedan starten är att evenemanget fått fler besökare för varje år, likaväl som fler sponsorer.

– Det är väldigt roligt, och det får vi väl ta som ett tecken på att vi gör något bra, och att arrangemanget uppskattas, konstaterar Anna Örenius.

När Pride Stockholm hade sin parad tidigare i månaden så avbröts paraden under sin rutt av protesterande från den högerextrema organisationen Nordisk Ungdom, men något sådant har man aldrig drabbats av under arrangemanget i Örebro.

– Vi får mest positiva reaktioner, under själva arrangemanget har vi aldrig besvärats av de som är av dessa uppfattningar. Det är väl i trådar på nätet som man kan märka att det finns troll som sitter hemma och skriver och tycker saker. Vi är inte rädda att något sådant som skedde i Stockholm ska hända här, men vi är förberedda. Som arrangörer har vi ju ett väldigt stort ansvar, konstaterar Anna Örenius.

Under de år som festivalen arrangerats har det naturligtvis varit både händelser och människoöden som gjort intryck på Anna och övriga medlemmar i arrangörsgruppen, men hon tycker det är svårt att välja ut ett enskilt exempel.

– Varje år har bjudit på något som har varit väldigt speciellt, men det som påverkat mest är de personliga mötena, människor som säger att vi gör något som är viktigt, det är det som gör att man orkar fortsätta. Och sedan är det ju helt fantastiskt att gå i Prideparaden, konstaterar hon.

Först med att slå upp portarna för Pride-helgen är Café Nikolai i Nikolaikyrkans församlingshem. Från klockan 12.00 fram till klockan 18.00 kan man pärla regnbågsarmband, fika, snacka eller bara vara. Under dagen lottas också olika priser ut. 

Helgens första seminarium hålls klockan 16.00 på fredagen i Lärarförbundets lokaler på Badhusgatan 1, på temat “Är skolan en garderob?”. Det berör bland annat hur man inom skolans värld kan arbeta normkreativt för att inkludera alla.

Det finns många åsikter om kyrkan och HBTQ-frågor, och ibland kan man även höra att det finns en och annan åsikt inom kyrkan om HBTQ-frågor också. Mitt uppe i det finns Ann-Christine Ruuth, präst och transperson. Klockan 18.00 på fredagen håller hon föreläsningen ”Från han till hon. Ann-Christines resa till sig själv” i Nikolaikyrkan. Efter föreläsningen erbjuds mingel och snacks i Nikolai Prästgård. Fredagen avrundas med både Klubb Kosmos på Harry´s respektive Loungen.

På lördagen klockan 18.00 avgår Prideparaden från Scandic Grand mot Pride park, också känd som Stadsparken till vardags. Där bjuds på gratis konsert med bland andra Amaranthe, Dismissed, Sara Varga, Saraha och Amanda Ekberg. För ett mer detaljerat program om vad som sker under helgen, se orebropride.se/orebro.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.