Ronnie Petersons liv blir film


Posted 2016-09-09 in Leva & Bo, Nöje

Nollnitton online banner

Ronnie Peterson är ett välkänt namn för motorintresserade över hela världen. Arbetargrabben från Almby i Örebro blev Superswede för miljoner Formel 1-fans världen under 70-talet. Nu ska hans liv skildras i en dokumentärfilm.

 

Det är Filmregion Stockholm-Mälardalen som står bakom filmen om Ronnie Peterson med finansiering från Region Örebro län och näringslivet genom Filminvestering i Örebro.

– Det råder ingen tvekan om att racingföraren Ronnie Peterson har spelat en nyckelroll för Örebroregionen, och att han har inspirerat många. Det har banat väg för att vi i decennier haft, och fortfarande har, en ledande position inom motorsport vilket denna film belyser, säger Irén Lejegren (S), ordförande i Nämnden för regional tillväxt.

I filmen får vi möta Ronnie Peterson och de personer som stod honom närmast – frun Barbro som förlorade sin make och dottern Nina Kennedy som förlorade sin far. Med unikt arkivmaterial varvat med nya intervjuer tar dokumentärfilmaren Henrik Jansson-Schweizer tittarna också tillbaka till andra personer och miljöer i Ronnie Petersons direkta närhet. Ett storslaget persongalleri bestående av Formel 1-legender och rivaler bidrar till att göra berättelsen om Ronnie Peterson komplett.

Filmen är också en resa tillbaka till ett decennium präglat av oljekris, lågkonjunktur och vänstervindar. I stark kontrast till detta speedar formel 1-världen som ett högoktanigt gladiatorspel med livet som insats, snabba svängar och döda vinklar.

– Det här är en stark berättelse med nära koppling till Örebro och en lyskraft som sträcker sig långt utanför Sveriges gränser. Vi är glada över att kunna vara med och förverkliga den här produktionen, säger Anette Mattsson, vd för Filmregion Stockholm-Mälardalen.

Inspelning planeras äga rum i bland annat Örebro, Monza/Italien och London.

Filmen produceras av Nice Drama och är en samproduktion med Filmregion Stockholm-Mälardalen med finansiering från Region Örebro län och näringslivet genom Filminvestering i Örebro, samt Nordsvensk Filmunderhållning.

Filmen distribueras på bio av NonStop Entertainment och direkt därefter av streamingtjänsten Viaplay, som också är en av filmens huvudfinansiärer.

Biopremiär planeras hösten 2017.

(Visited 11 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.