Under körsbärsträden


Posted 2015-11-05 in Nöje

Nollnitton online banner

Regi: Naomi Kawase.
I rollerna: Nagase Masatoshi, Kirin Kiki, Etsuko Ichihara. Miki Mizuno, Kyara Uchida.
(Bio)

Premiär 6 november på Bio Roxy

Sentaro (Nagase Masatoshi) driver ett litet dorayakibageri med servering. Hans dorayakis smakar ok, men inte mer och när han söker en kökshjälp för några timmar varje dag får han ett oväntat svar. 76-åriga Tokue (Kirin Kiki) anmäler sitt intresse och säger att hon kokat den röda bönpasta som dessa dorayakis innehåller i över 50 år. Med krumma fingrar överlämnar hon en burk för smakprov. Sentaro tycker att hon egentligen är i äldsta laget och skulle helst vilja ha en ung kökshjälp som kunde fronta för bättre försäljning, men när han smakar bönpastan ändrar han sig. Den är himmelskt god och ljusår från den fabriksgjorda han köper i vanliga fall. Dorayakibageriet börjar gå från bra till lysande, men vem är den gamla damen egentligen?

Under körsbärsträden är en både hjärtevärmande och tragisk film om en dorayakibagare med ett mörkt förflutet och en äldre dam med ett mystiskt förflutet. Regissören Naomi Kawase fick redan som 28-åring Cannesfestivalens Camera d´Or för sin debutfilm Suzaku. Under körsbärsträden fick därför inleda årets festival. Den idag 46-årige Kawase står med sitt ena regiben bland dokumentärfilmerna och det andra i filmer som Under körsbärsträden. Det är bara att hoppas att hon fortsätter leverera filmer som denna.

Vad är då en dorayaki? Enkelt förklarat är det två sockerkaksplättar med en söt, eller salt, bönpasta av azukibönor som fyllning mellan. Dessa äts oftast som frukost eller mellanmål.

 

(Visited 8 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nollnitton online

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.