Gustav Lagerträd – Herr Havreflarn i After Dark


Posted 2013-10-26 in Nöje

Gustav Lagerträd

Han är utbildad frisör och älskar att baka. Den 8 och 9 november uppträder Gustav Lagerträd tillsammans med After Dark på Conventum.

 

Gustav Lagerträd föddes i Örebro för 24 år sedan och tillbringade de första åren av sitt liv i Adolfsberg, Efter det blev det metropolen Frövi i några år innan han utbildade sig till frisör på Virginska skolan i Örebro.

– Jag har alltid varit fascinerad av hår och frisyrer och att skapa med händerna. Det är en glädje att få göra folk vackra, förklarar Gustav sitt yrkesval.

Vi har träffats för att dels prata om hans medverkan i tv-programmet Hela Sverige bakar som visas på tv-kanalen Sjuan, hans bakblogg herrhavreflarn.blogg.se och att han är med i After Dark. Så vad passar bättre än att träffas på ett av Örebros mest anrika kaféer – Terazza på söder i Örebro, som numera drivs av Kumlabördiga Sveas?

– En slät kopp kaffe tack, säger Gustav nästan lite ursäktande till servitrisen.

– Va? Ska du inte ha nått att tugga på? inflikar jag innan munnen hinner censureras av hjärnan.

Trots ett formligen brinnande intresse för småkakor, bullar och andra klassiska bakverk begränsas intaget denna eftermiddag till en kopp kaffe.

– Hade jag inte blivit frisör så hade det nog blivit kock eller konditor istället, förklarar Gustav när vi sätter oss till bords för att samtala en stund.

Nu är inte Gustav Lagerträd bara frisör och gillar att baka, han är också dragshowartist och ingår numera i After Dark. Intresset för denna uråldriga konstform väcktes under Melodifestivalen 2004 när Christer Lindarw och After Dark framförde La Dolce Vita. Det verkade roligt och Gustav kom i samma veva i kontakt med Thomas Johansson i Fashion Pack – Örebros lokala svar på After Dark. Mellan åren 2006 och 2011 ingick Gustav Lagerträd i Fashion Pack innan han fick möjlighet att ta steget över till After Dark.

– Visst är det skillnad, Fashion Pack var en hobby och After Dark är ett heltidsjobb. Det har varit ett väldigt stort steg att ta och i After Dark handlar det om större produktioner och scenshower, vi är fler på scenen och har en större budget.

 

Dragshow

Vad krävs då för att bli en bra dragshowartist? Att kunna mima är ett minimikrav, att kunna sjunga och dansa ger ett litet plus i kanten.

– Det finns de som faktiskt tror att vi sjunger, men så är det inte.

En bra mimik föds man dock inte med och den måste precis som en sångröst skolas. Vad är då drömmen att få göra som dragshowartist? Lockar det att åka utomlands?

– Drömmen är det jag gör just nu – att få vara med i After Dark och uppträda tillsammans med Christer Lindarw. Större än så går det inte att komma i Sverige.

Utomlands? Det har jag inte tänkt på, och jag har faktiskt ingen aning om hur det ser ut på den fronten i USA eller södra Europa.

 

Att klä ut sig till kvinna kopplas lätt ihop med sexuell tillhörighet. Måste man vara gay för att bli dragshowartist?

– Absolut inte! Nu är ju jag och mina vänner det, men att vara straight och hålla på med dragshow skulle funka lika bra det. Nu får man ju inte blanda ihop saker och ting. Vi är inte män som vill klä ut oss till kvinnor för att vi vill vara kvinnor. Jag är man och trivs alldeles förträffligt med det och vill inte vara något annat.

Att vara dragshowartist är alltså egentligen som vilket annat teaterjobb som helst. Dock är just vanlig teater eller film inte något som lockar Gustav.

– Nej nej! Då handlar det om andra saker man gör på scenen. Det är show jag vill hålla på med – inget annat.

 

Herr Havreflarn

Hela Sverige bakar visas nu på tv-kanalen Sjuan och finns även att se genom TV4 Play. Tilde de Paula Eby är programledare. Gustav är en av tio deltagare och efter fyra program är han kvar i programmet som ska kora Sveriges stjärnbagare, en vinnare som får ge ut en egen kokbok.

– Jag kan ju inte och får inte avslöja hur det går, men jag tycker man ska fortsätta titta på programmet, säger Gustav lite hemlighetsfullt.

Bakeuforin hos Gustav har även tagit sig uttryck i en egen blogg – herrhavreflarn.blogg.se – där han bjuder på tips om bakning, och på recept. Allt ackompanjeras av hans egna foton på bakverken.

– Jag har alltid älskat att baka och har alltid varit med i köket hur liten jag än har varit. Jag har också fått misslyckas i köket och på det sättet få utveckla mitt intresse för att baka.

När det kommer till bakning för Gustav handlar det mycket om att slappna av, att bara få fokusera på bakandet och inget annat. Sedan spelar det egentligen mindre roll vad som bakas. Här spänner det från matbröd till macarons och mer klassiska sju sorters kakor.

– Jag gillar att baka klassiskt men med en trendig touch. Gör jag kanelbullar byter jag gärna ut kanelfyllningen mot något annat. Regeln är att det måste smaka gott och jag ändrar gärna i recepten.

För Gustav handlar det om att tänka utanför boxen och att arbeta med färska råvaror. Lemoncurden gör han exempelvis helst själv istället för att köpa halvfabrikat. Smaken är viktigast, men det handlar också om att äta med ögat. Resultatet ska se lockande ut. Och så blir ju faktiskt bloggen en kokbok, fastän på webben.

– När det handlar om bakning och livet i övrigt gäller det att inte vara rädd – det kan inte bli mer än fel. Det gäller att tänka positivt och att ha ett mål.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.