Vintips: Rosévin


Posted 2016-07-15 in Mat & Dryck

De värmande soltimmarna och de svala havsvindarna i Provence ger förutsättningar för roséviner i världsklass. Rosévinerna blir allt populärare över hela världen och står idag för 10 procent av all vinproduktion.

 

I Sverige har konsumtionen av rosévin nära femdubblats under de senaste tio åren och vi kan idag, genom Systembolaget, välja bland nära 500 olika roséviner. Främsta motivet till den kontinuerliga ökningen i Sverige och i övriga världen är att vinets kvalité har höjts kraftigt.

Provence står för 40 procent av Frankrikes produktion och nio av tio viner som produceras där är rosévin. Det vackert rosa, lättdruckna, oftast unga vinet ger en härligt somrig känsla. Krispigheten och livfullheten gör att rosévinet passar utmärkt som både sällskapsdryck och till lättare rätter.

 

Domaine Château Minuty

Minuty-ROSEuDomaine de Château Minutys vinodlingar sluttar vackert ned mot välkända St. Tropez bukt i Medelhavet. Här skapar bröderna François och Jean-Etienne Matton, på kalkhaltiga skifferjordar, rosévin av yppersta klass.

M de Minuty har en klassisk kurvig roséflaska, unikt ritad av bröderna Mattons mamma Monique. En skröna från den tid då St. Tropez var Europas inneställe är att den kurviga flaskan är en hyllning till ikonen Brigitte Bardot. Den mycket ljust rosa färgen år vacker. Druvan är grenache. Doften och smaken fruktig med kännbara inslag av smultron, röda bär och örter. Utsökt sällskapsvin och till sommarrätter. Ett prisat och av vinexperterna högt rankat rosévin. Köp och njut.

 

Domaine Pierre Chavin

PierrePaulDomaine Pierre Chavin är belägen i sydvästra Provence, nedanför Marseille. Men producenten skapar bra viner i de flesta av Frankrikes kända vinregioner. Vinmakaren Fabian Gross mestadels, ekologiska viner präglas av dess vingårdars ursprung och terroir.

Cotes de Provence Pierre Paul rosé är ett friskt och ekologiskt framställt rosévin. Smaken av röda bär och örter är tydlig. Druvorna är en blandning av grenache, syrah och cinsault. Passar bra till sommarens alla lättare rätter.

 

Att göra rosévin

Det vanligaste sättet att tillverka rosévin på är att använda blå druvor. Druvornas ska i en krävande process lakas ur precis så länge så att den önskvärda rosa färgen uppnås. En utbredd och felaktig uppfattning är att rosévinet framställs genom en blandning av röda och vita viner. Ett flertal olika druvor kan användas vid framställningen vilket givetvis påverkar karaktären. I Provence är grenache den vanligaste druvan.

 

Vintips
M de Minuty
Nr 2590; 115 kronor

Cotes de Provence Pierre Paul rosé
Nr 74125: 89 kronor

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.