Recept: Lax- och skaldjursbakelse

Text: Thomas Helsing Recept: Jimmie Lannér Bild: Gitsy Lannér
Posted 2019-02-24 in Mat & Dryck

laxbakelse recept

Storhelgerna är över för den här gången och fattiga januari har kanske lett till ett och annat långkok. Inga fel i det men när lönen eller studiebidraget kommer i  februari är det skönt att lyxa till det i vardagen igen. Och det behöver inte vara några stora saker.

 

Istället för en hel smörgåstårta kanske det räcker att mysa till det med ett par skaldjursbakelser? För vem har sagt att smörgåstårtor inte kan vara små?

Recept för 4 personer.



Ingredienser

100 g gravad lax
100 g varmrökt lax
100 g räkor + ca 40 st till garnering
4 msk rom (löj-, sik- eller stenbitsrom)
1 dl finstrimlad purjolök
1 dl majonnäs + till att täcka brödet
1 dl gräddfil
1 msk dijonsenap
1 påse fryst dill
Salt
Svartpeppar
12 st skivor formfranska

Gör så här: Lägg laxen, räkor och purjolök i en mixer och pulsa till en grov röra. Lägg över i en bunke och blanda ner 2 matskedar dill, majonnäs, gräddfil, senap. Rör till en jämn smet och smaka sedan av med salt och peppar.

Stansa ut brödet med en utstickare eller ett glas. Gör bakelsen med tre brödrundlar, lägg en klick röra på första brödskivan, lägg sedan en brödskiva på och tryck ut så röran når kanten. Lägg sedan på en klick röra och till sist en brödskiva och tryck till.

Slå dillen på ett fat, använd en palett och bred majonnäs runt om hela bakelsen och rulla sen i den frysta dillen. Bred eller spritsa på majonnäs på toppen och garnera med räkor, rom, dill, lime och citronzest.

Servera med citron och tomat.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.