Ny fabrik för Svevia i Örebro

Text: Camilla Johansson I Foto: Johan Lardh
Posted 2019-05-10 in Leva & Bo, Näringsliv

Svevia i Örebro

I slutet av april invigdes en ny, toppmodern fabrik för Svevia i Örebro. Här kommer man att tillverka bitumenemulsion som används som bindemedel i det miljövänliga beläggningsalternativet kall beläggning, även kallad tankbeläggning.

 

Tillverkningen av bitumenemulsion kräver mindre mängd energi jämfört med varm asfalt, det krävs också färre transporter i samband med utläggningen vilket gör tankbeläggning till det överlägset mest miljövänliga sättet att belägga en väg.

Tankbeläggningar är en beläggningstyp som innebär att stenmaterial och bindemedel sprids ut på vägen var för sig, utan att ha blandats ihop innan. Metoden är både kostnadseffektiv och energieffektiv, enligt Trafikverkets webbsida.

– I en tid när energisnåla metoder och produkter efterfrågas kommer marknaden för tankbeläggning att växa. Nya och bättre produkter utvecklas hela tiden. En dag kommer kanske även motorvägarna att beläggas med tankbeläggning, säger Christian Högström, entreprenadingenjör på Svevia.

Svevia i Örebro har en så effektiv fabrik att koldioxidutsläpp hålls till ett minimum. I fabriken finns möjlighet att tillverka bitumenemulsion med kapacitet för vägar med 10 000 fordon per dygn, vilket betyder att fler vägar i Sverige kan beläggas med ett mer miljövänligt alternativ.

 

Här kan du läsa fler nyheter från näringslivet i Örebro.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.