Svårigheter att få extern finansiering

Text: Camilla Johansson I Foto: Pressbild
Posted 2019-05-09 in Näringsliv

extern finansiering

Organisationen Företagarnas finansieringsundersökning 2019 visar att 56 procent av de små företag som under de gångna tolv månaderna haft behov av extern finansiering har upplevt betydande problem.

 

De aktuella företagen uppger att de haft ganska eller väldigt svårt att ordna extern finansiering till sina investeringar. Samtidigt så använder sig färre småföretag av banklån för att finansiera investeringar. Man konstaterar i undersökningen att dessa svårigheter har varit konstanta över tid.

– Det är förvånande att vi trots en extrem penningpolitik och brinnande högkonjunktur inte sett någon märkbar förbättring i hur företagen upplever möjligheterna till extern finansiering. I en kommande konjunkturnedgång kan läget komma att förvärras. Därför bör både staten, via skattesystemet, och finansinstituten fokusera mer på att stärka småföretagens finansieringssituation, säger Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna.

Förklaringar som ges till svårigheterna är bland annat höga krav på personlig borgen, att finansiärerna saknar förståelse för verksamheten, samt höga räntekostnader eller avkastningskrav. Man slår fast att detta är ett problem som inte minst drabbar företag på landsbygd och i glesbygd.

– Livskraftigt företagande som kan utvecklas är otroligt viktig för att det ska finnas service, arbetstillfällen och kommunala skatteintäkter över hela Sverige, och särskilt i glesbygd. Då behövs goda möjligheter till företagsfinansiering, säger Frida Boklund, regionchef på Företagarna.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.