Recension: Night call

Text: Thomas Helsing Foto: Pressbild
Posted 2019-09-12 in Kultur, Nöje

Night call

Night Call
Raw Fury
(PC)
Betyg: 3 av 5

Då och då släpps det spel som känns som om de har råkat ramla in i spelvärlden från litteraturen eller någon annan konstform. Ett sådant är ”Night Call” från utvecklarna Monkey moon och Blackmuffin, utgivet av svenska Raw fury.

I spelet ikläder man sig rollen som en taxichaufför som en dag har oturen att köra en seriemördare. Chauffören är nära att stryka med men klarar sig och eftersom han är den enda som överlevt ett möte med mördaren ber polisen honom att hjälpa till med utredningen.

Okej, kanske inte ett helt realistiskt upplägg men det förtar inget. Uppdraget är enkelt; samla så mycket information som möjligt från dina passagerare när du kör runt på gatorna. Sammanställ det sedan för att komma fram till ett namn på mördaren att ge till polisen. Den kluriga spelmekaniken här är att när man sammanställer nattens ledtrådar så hinner man bara processa ett visst antal, man behöver alltså snabbt bestämma sig för vad som är relevant.

Spelet har ett tungt narrativ och atmosfären går stundtals nästan att ta på. Det är natt, regntunga gator och inte mycket positivitet alls. Passagerarna varierar men är i regel försjunkna i djupa, filosofiska funderingar om livet, världen omkring dem och tvivel på val de redan gjort. Här finns till och med en rörande historia om en katt som lämnar sin matte. Bisarrt, men rörande.

Men stämningen och berättelserna till trots så lider spelet av en hel del repetition. Det är långsamt, upprepande och passar långt ifrån alla smaker. Lägg därtill att all text är just text och saknar röster och du har tappat ytterligare en del av en möjlig publik. Men gillar du Kafka, gråa skyar och känner dig hemma i lite surmulen filosofi och en syn på världen med lite uns av bitter uppgivenhet, då bör du absolut ta en titt på ”Night call”.

 

Här hittar du de senaste recensionerna.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.