Kom igång med poker online


Posted 2021-06-18 in Leva & Bo, Nöje, Sponsrat

Att spela poker online är definitivt inte en ny företeelse. Poker som spelform har funnits sedan 1600-talet. Och i takt med att casinon och spelklubbar etablerats under århundradenas gång har poker etablerat sig som en populär spelform. Men det var inte förrän tidigt 2000-tal som pokerspelandet tog fart på allvar och letade sig in i alla vrår och hörn i Sverige.

Under början av 00-talet kom den så kallade poker-boomen där poker växte explosionsartat i popularitet. Ett event som står ut var när amerikanska Chris Moneymaker blev den första amatörpokerspelaren att kvalificera sig till World Series of Poker (WSOP) genom att spela poker online och därefter vinna WSOP main event. Nästan 20 år har passerat sedan dess och intresset för online poker har svalnat en del. Det till trots så finns fortfarande miljontals online pokerspelare världen över, och massvis med pokersidor att spela på. Nedan går vi igenom vad som behövs för att komma igång med att spela poker online.

Vad du behöver för att spela poker online

Chanserna att du kan spela poker på samma skärm som du läser den här artikeln på är stor. Sitter du på en gammal dator som inte är äldre än 20 år är det sannolikt att den har tillräckligt bra prestanda för att spela poker online. Men de flesta pokersidorna idag är även mobilanpassade. Sen behöver du självklart en internetuppkoppling. Samt att alla pokersidor kräver att du är minst 18 år gammal för att spela poker med riktiga pengar.

Hur mycket pengar behövs för att spela poker på nätet?

Ribban för att komma igång med att spela poker online är låg. De flesta pokersidor har mikronivåer där insatserna är så låga som 0.10 – 0.20 kr. På sådana bord kan du köpa in dig för så lite som 10 kronor. Om du aldrig spelat poker tidigare så är det bra om du börjar på dessa nivåer. På så sätt kan du lära dig spelet, knapparna och insatser, samt bli bättre på att känna igen situationer och hur du ska agera.

Det viktigaste när du tittar på hur mycket du ska sätta in är just insatserna. Här tittar man oftast på något som heter bankrulle. Bankrullen är som en budget, det vill säga de pengar du sätter åt sidan som du känner att du har råd att förlora och vill använda till att spela poker online.

Olika typer av online poker

Det finns flera olika typer av online poker. Den absolut vanligaste är Texas Hold’em, men andra välkända och roliga pokerspel inkluderar:

  • Pot-Limit Omaha
  • Omaha Hi-Lo
  • 7-korts Stötpoker
  • 5-korts Stötpoker

Cash-spel och pokerturneringar

Förutom olika pokerspel så finns det huvudsakligen två olika former av poker, cash-spel och turneringar. Cash-spel löser du in pengar och får motsvarande värde i pokermarker. Du spelar på ett bord. Insatserna är samma hela tiden. Om du förlorar ditt buyin kan du köpa in dig igen och fortsätta spela.

Spelar du i en turnering löser du ett inträde i turneringen, det kan till exempel vara 100 kronor. Du blir sedan tilldelad pokermarker för ett mycket högre värde, till exempel 5 000. Alla spelare i turneringen köper in sig för 100 kronor och får samma antalet marker. Flera bord används i relation till hur många spelare som deltar. Insatserna ökar med ett stadigt tidsintervall för att sätta press på allas marker och tvinga spelare att delta. När du åker ut kan du generellt inte köpa in dig igen. Emot slutet av turneringen, till exempel, om du når finalbordet och åker ut på 10:e plats, då får du en större summa pengar från prispotten. Vinnaren av turneringen får en mycket större summa från prispotten. Förstapris i en 100 kronor turnering kan till exempel vara 10,000 kronor.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.