Anders Janssons associativa familj


Posted 2016-01-09 in Kultur

Egentligen skulle han bara läsa lite spanska, men kompisen Johan Wester övertalade honom att bli Lundaspexare. Med tv-programmet Hipp Hipp! blev de rikskända och nu ger han sig ut på en soloturné med Kom in och stäng dörren. Den 6 februari kommer Anders Jansson till Conventum Arena.

 

– Vi som bor i Skåne brukar ju snarare åka söderut när vi ska någonstans. Nu får jag chans att se platser jag bara hört talas om: Östersund, Piteå, Örebro… säger Anders Jansson halvt på skämt, halvt på allvar.

Vi har bland annat sett honom som hårfrisörskan Tiffany Persson, utrikeskorrespondenten Morgan Pålsson, småtjuven Tony Thomasson och engelskläraren Mike Higgins i humorprogrammet Hipp Hipp!. Nu ger han sig ut på sin första soloturné någonsin och 6 februari kommer han till Örebro och Conventum Arena med Kom in och stäng dörren. Men det började varken med Hipp Hipp! eller Lundaspexet.

– Jag var yngst bland fem syskon och det bästa jag visste var att stå framför tv:n och showa. Självfallet till de andras förtret, eftersom jag skymde det som visades på tv och blev oftast bryskt undanmotad.

Det var en engelsk ton med snabba replikskiften hemma i Anders barndomshem där han växte upp med Monty Python och Hemma värst.

– Det rådde en torr akademisk stämning där min associativa familj gjorde mig till den person jag är idag.

I skolan fick han ta hand om roliga timmen och det var även där han hittade Johan Wester. Han gick i parallellklassen. De följdes åt upp till gymnasiet. Efter 15 månaders militärtjänstgöring i Eksjö stundade studier i spanska i Lund.

– Det var då som Johan lockade med mig till Lundaspexet. Jag blev kvar i cirka sex år. Det var så det började och det är ingen ovanlig resa för en komiker. Vi fick öva oss i grunderna och jag har alltid gillat att spela teater.

I Lundaspexet blev det både att skriva eget material, som Montezuma och Peter den Store, till att stöpa om gamla Lundaspex i modernare form. Exempelvis omarbetade de Djingis Khan som ursprungligen skrevs av Hasse Alfredson, Patrick Meurling, Bert Holmberg och Leif Levin till Lundakarnevalen 1954.

– Där fick man verkligen lära sig att improvisera. Ropade någon i publiken ”En gång till” var det bara till att göra allt i en annan variant på det man just gjort. En jättebra skola.

anders_armsynthfoto_Nils BergendalEn person som själv hade varit Lundaspexare var komikern Stellan Sundahl. När han skulle göra tv-programmet Snacka om nyheter vände han sig till Anders och Johan som fick möjligheten att bli manusförfattare. Första programmet sändes 1995.

– Det var tack vare Stellan som vi kom i kontakt med tv. Han sammankopplade nyheter med humor i Snacka om nyheter och var på det sättet helt banbrytande i Sverige. Med pengarna som vi fick för manusarbetet var vi fria att göra det vi ville under det halvår vi inte jobbade med manusskrivandet åt Stellan. Vi satte upp egna shower och revyer i Lund.

Arbetet med Snacka om nyheter banade alltså vägen för Hipp Hipp! som sändes första gången 2001.

 

Hur fick du idén till utrikeskorren Morgan Pålsson?

– Det är faktiskt tack vare Elisabeth Höglund som han finns. Hon gjorde en reportageserie från Bryssel och EU-parlamentet. Det var så otroligt uselt att det blev kul och det var då Morgan föddes – han som gärna står på en hotellbalkong 30 kilometer från händelsernas centrum och rapporterar. Gärna klädd i kavaj och kallingar.

 

Som journalist skrattar man sig fördärvad åt hans klavertramp.

– Det kan jag tro. Det bor nog en Morgan i alla journalister. Hehe. Han är oerhört tacksam att göra och faktum är att de flesta av karaktärerna föddes under första säsongen av Hipp Hipp!. Att vi spelar i stort sätt alla karaktärer själva beror på att vi inte hade råd att anställa några skådespelare.

 

Av studierna i spanska blev det bara en fempoängskurs.

– De som gick där läste redan under grundkursen Gabriel Garcia Marquez på originalspråket och riktigt där befann jag mig inte. Sedan ville jag läsa filmvetenskap, jag var ju uppfödd på Star Wars och Indiana Jones och så gillar jag Gene Kelly.

 

Projekt finns det. Både för radio, tv och film. Allt handlar bara om tid. Det är den som inte finns till allt det Anders Jansson vill göra. Nu har ett av alla dessa projekt blivit verklighet. I Kom in och stäng dörren står Anders Jansson helt solo på scenen. Eller nästan i varje fall.

– Jag har med mig en maläten uppstoppad räv. Jag tycker det är hysteriskt roligt med dåligt uppstoppade djur. Just nu heter hon, för det är en hon, Samantha. Samantha Fox, hehe. När jag kommer till Örebro kan hon ha bytt namn. Sånt vet man aldrig.

Detta är alltså hans första soloshow. I bagaget har han cirka 10 000 timmar av andra scenföreställningar.

 

Kan man kalla det stand up?

– Ja, nästan. Jag är ju själv på scenen och pratar om mig själv ödmjukt och lågmält. Kom in och stäng dörren är ett race på 80 minuter med Anders Jansson.

 

Kan du ge några exempel?

– Bland annat kommer jag att prata om tyska ord och uttryck. Ett sådant är Ludwig Syndrome. Det är när man inte kan läsa en lapp man själv har skrivit.

 

Ok. Du får ett tyskt uttryck av mig – Stau.

– Okej, vad är det?

 

Det är när du helt plötsligt utan någon anledning blir stående i en kö i flera timmar på Autobahn. Du kommer ingenstans och tvingas lyssna på tysk umpa-umpa-musik på bilstereon. Med andra ord en nära döden-upplevelse.

– Hehe. Det uttrycket tar jag.

 

Vad händer mer i Kom in och stäng dörren?

– Jag pratar om storebror, om de danska grannar jag en gång hade som alltid spelade disco mitt i natten och vad jag har har i mina hörlurar. Livet blir så mycket mer spännande med musik. När jag flyger brukar jag i starten ha på temat från James Bond eller Mission Impossible. Blir en helt annan känsla då. Eller så kan jag julhandla med smetig amerikansk julmusik.

 

Spelar du något själv?

– Jag lirar piano och keyboard, men det är inget jag gör i den här föreställningen.

 

Har du fått någon mer förfrågan om att vara programledare för Melodifestivalen?

– Ja, men jag brukar i regel tackat nej till förfrågningar. Det finns andra saker jag hellre vill göra, även om Melodifestivalen var rolig. Varje år i september i Lund anordnar vi Lund Comedy Festival där allt från internationella stjärnor till rookies deltar. Sånt tycker jag är kul att göra.

 

Förutom att göra Kom in och stäng dörren har Anders Jansson just spelat in tredje säsongen av tv-serien Halvvägs till himlen tillsammans med Johan Glans.

– Den visas på C-more, men till hösten ska de visa första säsongen på TV4. Då når vi en större publik.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.