Barnet i tornet – Jan Håfström på Örebro slott

Text: Ulf Hjelting Bild: Patric Leo
Posted 2018-12-02 in Kultur

Barnet i tornet

Jan Håfström är en av Sveriges mest inflytelserika konstnärer. Under några viktiga år i sin barndom bodde han i Örebro och från den 24 november går det att se hans utställning ”Barnet i tornet” på Örebro slott.

 

Som ung tog Jan Håfström intryck från bibelns berättelser i söndagsskolan, serierna i mamma Helgas veckotidningar och pappa Eriks dramatiska äventyrsböcker. Efter att under ett långt konstnärsliv ställt ut på de stora gallerierna och museerna i Sverige, Europa och världen återvänder han nu till Örebro med utställningen ”Barnet i tornet”.

Det är Jan Håfströms egen idé att komma tillbaka till barndomsstaden för att göra en utställning på Länsmuseet. Anders Fasth på galleri Örsta tog idén vidare och förmedlade kontakt med länsmuseets chef Birgitta Johansen som naturligtvis blev eld och lågor.

När länsmuseet fick stänga för renovering och flytta utställningsverksamheten till Örebro slott utvecklades projektet. Tornrummet på slottet skulle renoveras och därför så kunde det specialanpassas för Jan Håfströms idé. Lokalen fick ge namn till utställningen – Barnet i tornet – titeln som beskriver utställningens innehåll som, med Jan Håfströms egna ord, ”går tillbaka för att gå framåt”. Han ser bilderna som ett resultat av en arkeologisk utgrävning av honom själv.

De utställda konstverken kommer att tillföras länsmuseets samlingar. Museet själv har använt sina egna fonder för detta, med också fått stöd av ÖBO, kommunen, privatpersoner och Adolf Lindgrens stiftelse.

Konstnären Jan Håfström själv bidrar också med en stor gåva av konstverk.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.