Biologiska museet på Karolinska skolan hotat


Posted 2014-06-05 in Kultur

Snart kan Örebro vara ett museum mindre. Biologiska museet på Karolinska skolan kan komma att flyttas till Uppsala universitet. Den 8 juni håller museet öppet mellan klockan 15 och 18 där Erland Bohlin guidar.

 

Det är en smått unik samling som finns på Biologiska museet på Karolinska skolan. Här finns utställningsobjekt som däggdjur, fåglar, fiskar, reptiler och fjärilar. Ett elefanthuvud finns uppsatt på en av väggarna och det finns även ett lejon. I över 150 år har detta museum i stort sett varit orört och det är det enda skolmuseet i norra Europa som fortfarande är kvar i sina ursprungliga lokaler. Dessa lokaler ritades av arkitekten Fridolf Wijnbladh och byggdes för museets räkning samtidigt som huset med namnet Sibirien uppfördes 1868.

Nu vill majoriteten av politikerna i Örebro avveckla museet och använda lokalerna till annat. Kommunfullmäktiges beslut om museets framtid är dock framflyttat till hösten 2014 och en tilläggsutredning ska göras för att se om man kan hitta en lösning så att utställningsobjekten kan stanna kvar i Örebro.

Den 8 juni håller museet öppet mellan klockan 15 och 18 då Erland Bohlin guidar bland föremålen och dess unika historia.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.