Bokrecension: Grand Danois

Text: David Johansson
Posted 2018-02-23 in Kultur

Casinotopp banner

Grand Danois
Daniel Dencik
Norstedts förlag

 

Det finns mycket i poeten och regissören Daniel Denciks privata liv som spiller över i hans författarskap; hans nästintill exilliknande tillvaro på Samoaöarna, sin frånvaro från sina barn och det kringflackande livet utan förankring. Ensamhet är nästan vrålande närvarande i novellerna som publicerats som samlingen Grand Danois, där vi får följa alla från författaren som tänker dö i Tokyo, världens ensammaste man som anordnar en fest och pojken som lär sig en läxa för livet.

Grand Danois innebar också första gången som Daniel Dencik introducerats på svenska, trots sin starka koppling till landet: han är bror till skådespelaren David Dencik, född i Sverige och har studerat i Stockholm.

Det manliga är bredvid ensamheten centralt tema; i novellen ”Tokyo” reser huvudpersonen till Tokyo för att dö ”som en man”, vilket tydligen innebär att man ska vara ensam och däri avsluta allt på ett värdigt sätt. Det känns stundtals dassigt och gammalmodigt, och det kanske är där det skaver som mest i den minst dramatiska kulturkrocken som existerar, nämligen den mellan Danmark och Sverige.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

SÖK

Ready Bet Win MPU 2019
Nojesguiden

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.