Boktips för julledigheten


Posted 2017-12-20 in Kultur

Julen står för dörren och vad är bättre att tillbringa julhelgen med än en riktigt bra bok? I år skulle jag inte bara vilja tipsa om ren litteratur, utan bredda mig lite och se till alla i familjens behov.

 

Konsten att berätta
James Wood
Norstedts

En i sammanhanget legendarisk litteraturkritiker som ger sin syn på saken när det kommer till att skriva romaner. Här får vi läsa om teorier kring vad som gör en protagonist intressant, hur man bygger djup i litterära karaktärer och varför vi ofta blir besvikna på slut.

 

 

 

 

 

 

 

Ett jävla solsken
Fatima Bremmer
Forum

Vinnare av Augustpriset 2017 i facklitteratur är biografin om en av Sveriges coolaste personer du förmodligen aldrig hört talas om, Ester Blenda Nordström, ett måste för alla som vill läsa något annat än svensk krim eller pretentiös höglitteratur. Bremmer lyckas måla ett minst sagt levande porträtt av estradören Ester, som i sitt liv som undersökande journalist och äventyrare upplevde mer än vi kan föreställa oss.

 

 

 

 

Dagar av ensamhet
Elena Ferrante
Norstedts

Det är någonting visst med Elena Ferrante. Hon slog igenom internationellt med sin romansvit, den napoletanska kvartetten, när den första boken ”L’amica geniale” (2011) kom, och i Sverige 2016 när översättningen ”Min fantastiska väninna” gavs ut av Norstedts. Det finns inte så mycket mer att säga än att samtliga verk av Ferrante bör läsas av var och varannan människa. ”Dagar av ensamhet” är Ferrantes andra roman.

 

 

 

 

En peruansk affär
Mario Vargas Llosa
Norstedts

Det kanske vore konstigt att säga att en av de saker jag uppskattat mest med Mario Vargas Llosa är titlarna på hans böcker. Och om jag tycker de låter romantiska, ibland abstrakta och lockande på svenska finns det ingen hejd med känslan de framkallar på originalspråket. ”En peruansk affär” är den senaste i Vargas Llosas allt växande arsenal av kvalitetslitteratur.

 

 

 

 

 

Folk på ön
Stig Larsson
Albert Bonniers förlag

Första gången jag befann mig på Lilla Essingen stod jag på trottoaren mitt emot Rosa drömmar, poeten Stig Larssons stammishak sedan urminnes tider. Plötsligt hör jag ett rosslande längre ned på gatan och mycket riktigt kommer självaste Stig vinglande med en böjd cigg i munnen. Han är en del av ön, han är ön. Och då är det inte mer än rimligt att han ska få skriva om folket på ön.

 

 

 

 

 

Jag hatar att träna
Brita Zackari
Norstedts

Det här kanske inte klassas som en roman i sig, men eftersom jag och många andra uppskattar Brita Zackaris förmåga att skriva tycker jag det är fullt rimligt att inkorporera hennes senaste antiträningsbok. Jag är övertygad om att den, precis som hennes make Kalle Zackari Wahlström, bidrar till en betydligt mer hälsosam syn på träning. Även om man hatar det.

 

 

Författare till yrket
Haruki Murakami
Norstedts

Ingen lista är komplett utan undertecknads favorit Haruki Murakami. Även om det kan kännas som att man ibland läser om samma märkliga enstöringar i Murakamis romaner, allt från studenten som jobbar i skivbutik i ”Norwegian Wood” till ungkarlen som hoppar ned i en brunn i ”Fågeln som vrider upp världen” så är det flytet i språket i Murakamis litteratur som ger mig en alldeles varm känsla i bröstet.

 

 

 

Farbror Joakims liv
Don Rosa
Egmont förlag

Jag vet, det är ett seriealbum. Men för mig, och många andra, ses Don Rosa tillsammans med Carl Barks som de två absolut främsta tecknarna av Kalle Anka och Farbror Joakim någonsin. Egmont beslutade sig för att ge ut den hänförande Farbror Joakims liv på nytt, och det är ett riktigt praktexemplar. Om inte för de fantastiska teckningarna så läs för den nästintill lika fantastiska berättelsen om världens rikaste anka.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.