Cirkus Prütz släpper sin tredje platta

Text: Ulf Hjelting Bild: Pressbild
Posted 2019-06-21 in Kultur, Musik, Nöje

Cirkus Prütz

Bluesrock med rötterna i 70-talet. Det är vad som finns på Cirkus Prütz tredje platta sedan bandet bildades 2012.

 

Ett 20-tal spelningar är redan inbokade för Cirkus Prütz och fler blir det under hösten.

– Första plattan vi släppte har vi plockat ner från Spotify. Den är inte representativ för hur vi låter idag. Den är så att säga arkiverad längst ner i den mörka arkivet, säger basisten Jerry Prütz när vi pratar om bandet Cirkus Prütz och vad som händer i år.

På nya plattan “White Jazz – Black Magic” tar de med oss på en resa till Texas och New Orleans. Det blir både BBQ och voodoo och det går att höra ekon från band och artister som ZZ top, Johnny Winter, George Thorogood och Pat Travers. Det är gitarr, mycket gitarr. Väldigt mycket gitarr.

– Det är så vi vill att det ska vara. Jag har jättesvårt för den musik som görs idag med bara ett trumkomp och lite snack. Ibland låter det väldigt tomt och intetsägande.

Bandmedlemmarna har varierat under årens lopp i Cirkus Prütz.

– Det är väl få band som har hållit på i bara sju år som har två medlemmar som inte längre är i livet. I låten “Blues for fallen brothers” hyllar vi dem.

Det rör sig om gitarristerna Robert ”Strängen” Dahlquist och Mikael Fässberg. ”Strängen” spelade även i Hellacopters och Fässberg hade lämnat Bonafide för att tillbringa mer tid med familjen när cancern upptäcktes.

Att det just blev Franco Santunione (Electric Boys, Glory Bells) som blev bandets nye gitarrist beror mer eller mindre på en ren tillfällighet.

– Vår sångare Christian Carlsson och trummisen Per Kohlus stötte på honom vid Norrköpings centralstation när tåget var försenat. De började snacka och det ena ledde till det andra. Det är mycket tack vare honom som vi låter som vi låter idag och det är han som producerat plattan.

Tio låtar på skivan och dessa har de arbetat fram gemensamt i bandet.

– Varje fredag i ett halvårs tid kom det en låtidé från Per, du vet vad de säger när en trummis börjar skriva låtar – det är första tecknet på att det börjar gå åt fanders med bandet, men inte i det här fallet. Och sedan har Franco varit extremt noggrann med produktionen.

“White Jazz – Black Magic” släpps den 26 juli, men redan 5 juli släpps den första singeln “Leave me alone” med tillhörande video. Bakom allt detta står det tyska skivbolaget Metalville.

– De har verkligen varit kalas att samarbeta med och är ett skivbolag som tar musik på allvar. Dock har de inte riktigt hajat att vinyl är stort i Sverige. Tydligen är det inte det i Tyskland, så vi fick tjata lite extra för att få loss några exemplar vinyl av plattan.

Under året har Cirkus Prütz gjort ett antal spelningar tillsammans med legendarerna i Sky High. Detta avspeglar sig bland annat i låten “Hats n´strats” som handlar om de där personerna som hänger i den lokala rockbaren, musikaffären eller fiket runt hörnet. De som klär sig som rockstjärnor, rör sig som en stjärna och pratar om sin karriär. Tyvärr har de ingen.

– Låttiteln, “Hats n´strats”, är ett uttryck som gitarristen Clas Yngström i Sky High brukar använda och som vi lånat.

 

Men det finns en sak som du gör som jag inte tror någon annan musiker gör i Sverige.

– Jo, jag är frimurare och överallt vi spelar bjuder jag in den lokala logen till våra spelningar. Sedan brukar jag tillägna låten “A better man” till de frimurare som kommer till spelningen och det är något jag är mycket tydlig med att göra från scenen.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.