Device 6


Posted 2013-12-11 in Kultur

Device 6
Simogo
(iOS)

Vad skulle du säga om jag påstod att ett av årets mest köpvärda spelupplevelser inte bara är ett mobilspel – men ett textbaserat mobilspel? Skulle du tro mig? Oavsett vilka förutfattade meningar jag har om dig, kära läsare, gissar jag att detta absurda påstående räcker gott och väl för att du ska vilja läsa vidare, och förhoppningsvis vilja pröva spelet själv.

Device 6 är ett … besynnerligt litet experiment. Simpelt, men häpnadsväckande effektfullt. Din roll i denna interaktiva novell är att navigera en kvinna vid namn Anna genom en rad olika prövningar i form av hjärnskrynklande pussel. Du bläddrar igenom berättelsen med pekfingret, läser om Annas bisarra äventyr medan atmosfäriska bakgrundsljud ackompanjerar hennes varenda steg. Text och bilder slingrar och rör sig dynamiskt på skärmen beroende på vad Anna ser och gör. Trots att världen Simogo har byggt upp består av skrivna ord och inte 3D-modeller är närvarokänslan intakt. Pusslen du stöter på under din och Annas resa är utmanande och kräver att du lägger märke till de minsta av detaljer i din omgivning för att lösas. De som letar efter ett lättsamt tidsfördriv som inte prövar ens problemlösarförmågor riskerar dessvärre att fastna redan vid första kapitlet.

Med fantastisk ljuddesign, en fullkomligt skruvad story och årets tveklöst tjusigaste grafik briljerar Device 6 lika mycket bland sina konkurrenter i appbiblioteket som på den betydligt större AAA-marknaden. Man blir ganska mätt redan efter en genomspelning, men det är en förbaskat bra måltid. Simogo har en gång för alla övertygat mig om smarttelefonernas relevans som spelmaskiner.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.