Efter Inez – filmvisning om att förlora ett barn

Text: Thomas Helsing Pressfoto: Ellinor Hallin
Posted 2018-09-23 in Kultur, Leva & Bo

Stillbild från dokumentären Efter Inez

Den 18 oktober bjuds allmänheten, politiker, sjukvårdspersonal och drabbade in till två öppna visningar av dokumentärfilmen ”Efter Inez” på Bio Roxy.

 

Initiativtagare är journalisten och egenföretagaren Maria Eremo som tillsammans med sin man fick gå igenom det som filmens huvudpersoner gick igenom – de förlorade ett barn.

– Den 11 mars förra året förlorade jag och min man vår son. Att förlora ett barn är förmodligen något av det mest nattsvarta en människa kan gå igenom. Mitt i sorgen fick vi kontakt med andra föräldrar i samma situation, något som varit avgörande för oss. Att veta att du inte är ensam, att vi är många i samma sits är både sorgligt och stärkande, skriver hon i ett pressmeddelande.

Filmen har tidigare visats på biografer runt om i landet samt i Sveriges television. Den tar upp ett pars kamp för att bli föräldrar men där lycka byts i djupaste förtvivlan när barnet dör i mammans mage. Filmen behandlar sedan det som följer i spåren efter förlusten: inte bara smärtan av att förlora ett barn utan också en slags tystnad från omgivningen som inte vet hur de ska bemöta föräldrarna.

Den 18 oktober blir det två visningar på Bio Roxy. Den första klockan 16 och den andra klockan 19. I anslutning till båda visningarna anordnas ett samtal med filmens regissör Karin Ekberg under ledning av journalisten Angela Hanagarth. Efter den sista filmvisningen anordnas en gemensam ljuständning i Henry Allards park vid ”Befriaren”.

Båda visningarna har fri entré men det finns bara ett begränsat antal platser så det är ”först till kvarn” som gäller. Dörrarna till Bio Roxy öppnar en halvtimme innan visningarna.

– Min förhoppning är att biosalongen ska fyllas båda visningarna med människor av olika slag. Drabbade, närstående, politiker, sjukvårdspersonal, de som möter människor i sorg genom sitt yrke och alla andra som är intresserade. Jag gör detta tillsammans med det som blivit min och min mans livlina – föreningen ”Vi Som Förlorat Barn” (VSFB), avslutar Maria Eremo.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.