Ellen Bergström musikaldebuterar som Snövit


Posted 2015-12-24 in Kultur

När Snövit – The Musical kommer till Conventum i januari i år är det med Ellen Bergström i rollen som Snövit. Vi ringde så klart upp henne för att få veta mer.

 

Säg Snövit och sannolikheten är stor att Disneys tecknade version per automatik poppar upp på näthinnan. Sagan tros dock ha uppkommit redan under medeltiden och det var de kända sagobröderna Grimm som slutligen skrev ned den på papper för eftervärlden. Det är också den versionen som står till grund för Snövit – The Musical, som hade urpremiär på Maximteatern i Stockholm den 1 november och som kommer till Conventum Kongress i Örebro den 17 januari.

Bland skådespelarna hittar man Nanne Grönvall i rollen som den elaka drottningen och Yohio som den charmige prinsen. Ellen Bergström – som tidigare har setts i tv-program som Partaj, Elsas Värld, Jakten på Julia och Kändishoppet samt långfilmen I nöd eller lust – gör scendebut i rollen som Snövit. Vi ringde upp Ellen för ett samtal om skådespeleriet, bloggandet och relationen till Örebro.

 

Du har ganska många strängar på din lyra och kan titulera dig både skådespelare, sångare och bloggare. Vad är roligast?

– Oj, vilken svår fråga. Jag är väldigt spontan av mig och gör oftast det som är roligast för stunden. Men om jag måste välja blir det skådespeleriet. Det är det jag tycker är absolut roligast, samtidigt som det är svårast att kunna hålla på med på heltid.

 

När insåg du att du var bra på att skådespela?

– Jag har nog egentligen aldrig funderat på om jag är bra eller dålig, utan bara kört på. Sedan har jag haft turen att få att hålla på med det och har lärt mig under tiden genom att utföra det praktiskt.

 

Så du har ingen teaterutbildning eller liknande i ryggen?

– Nej, som jag kommer ihåg har det alltid varit en naturlig grej att uttrycka mig genom att sjunga och skådespela. Under castingen till Jakten på Julia kommer jag ihåg att det var någon som sa: ”Ellen, du har förmågan att nå ut genom rutan.” Jag fattade nog inte riktigt vad hon menade egentligen, men jag har väl något som gör att det funkar.

 

Du har en Youtubekanal där du lägger upp humorsketcher som du själv spelar huvudrollen i. Skriver du manus till dem också?

– Jag skriver allt själv, men tar ofta hjälp av mina kompisar och frågar om de tycker det är roligt eller inte. Allt i sketcherna är inte självupplevt, men vissa saker är det. Sen inspireras jag av folk i min närhet, berättelser jag hör och sånt som jag ser runt omkring mig.

 

Just nu är du aktuell i musikalen om Snövit och spelar rollen som just Snövit. Gillar du musikaler?

– Ska jag vara helt ärlig har jag inte varit på speciellt många musikaler i mitt liv, utan har mest kollat på olika klipp online. Det blir en helt annan sak. Jag är generellt sett ganska dålig på att ta mig ut för att uppleva saker live, men det är oftast väldigt kul när man väl kommer dit. Nu inser jag dessutom att jag har haft en del förutfattade meningar om just musikaler, att det bara är några personer som står och sjunger på en scen och att det inte är speciellt roligt eller verklighetstroget. Men jag har blivit motbevisad. I Snövit gör vi något som är både roligt och verklighetstroget och det känns viktigt för mig.

 

Hur är det att spela inför levande publik?

– Det var verkligen hur läskigt som helst i början. Jag fick panik och drabbades av scenskräck. I allt annat jag har gjort tidigare har man kunnat klippa och göra om, men när vi spelar Snövit blir det väldigt intimt och reaktionerna från publiken kommer direkt. Postar man ett klipp på Facebook kan man välja att inte läsa kommentarerna om man inte vill, men när man står på scenen kommer man inte undan. Och reaktionerna varierar från gång till gång. Det publiken skrattar åt ena gången kanske inte lockar till skratt alls nästa gång. Det är en konst i sig att spela på en scen inför levande publik och det är nog något man lär sig med tiden.

 

Hur är det att som debutant spela mot ett rutinerat show- och musikalproffs som Nanne Grönvall?

– Vi spelar inte så mycket mot varandra, eftersom vi är på scenen vid olika tillfällen. Nu för tiden blir jag inte starstruck på samma sätt som när jag var yngre, men Nanne är fantastisk och jag har lärt mig jättemycket av henne. Hon är en del av min utbildning, kan man säga. Det var väldigt skönt när hon kom till mig och berättade att alla andra skådespelare också var nervösa. Det kändes mycket bättre att inte behöva vara ensam i det. Och just den grejen är något man kan ta med sig i det vanliga livet också. Även om man är nervös är det inte säkert att det syns på utsidan.

 

Vad hade du för relation till sagan om Snövit innan du fick rollen?

– Den enda relation jag hade var baserad på Disneys version, som jag tittade på när jag var liten. Och kanske framförallt det där klippet som visas på tv på julafton, när hon sjunger och dansar med dvärgarna. Jag visste faktiskt inte ens att det fanns en annan version innan jag fick rollen. Så när jag fick höra att vi inte skulle utgå från Disneys version blev jag lite skeptisk och tänkte att det inte skulle bli kul, men det blev det.

 

Du bloggar flitigt och finns även på flera sociala medier. På Instagram har du till exempel över 200 000 följare. Har du mycket kontakt med dina följare och läsare?

– Det är svårt att ha kontakt med dem eftersom det är så många. Man måste dra en gräns någonstans, annars skulle det vara ett oavlönat heltidsarbete bara att hålla kontakten med alla. Dessutom har jag ett ansvar gentemot dem. Det är ganska många unga tjejer som följer mig och läser det jag skriver. Då och då händer det att de frågar mig om lösningar på olika problem de har och det skulle vara fel om jag tog på mig ansvaret att försöka hjälpa var och en av dem. Då måste man finnas där för dem hela tiden och inte bara vid ett första mejl. I sådana fall ser jag istället till att tipsa dem om vart de kan vända sig för att få den hjälp de behöver.

 

Vid några tillfällen har du tagit ställning i viktiga ämnen, som anorexi, utseendefixering och tiggare. Är det viktigt för dig att vara en förebild?

– Jag tror att det är jätteviktigt att man som känd person inte förnekar att man faktiskt är en förebild, vare sig man vill det eller ej. Är man ett känt namn blir man det automatiskt. Folk kommer att lyssna på vad du säger och läsa det du skriver. Jag försöker att tänka mig för innan jag postar saker och väljer att även att inte posta vissa saker. Det handlar inte om att jag vill framställa mig själv som en bättre person i ett själviskt syfte, utan för att jag inte vill att mina läsare ska göra samma dumma saker som jag kanske gör.

 

Du är uppväxt i Vingåker, som inte ligger speciellt långt ifrån Örebro. Vad har du för relation till staden?

– Jag har varit och shoppat mycket på Marieberg och dit åker jag fortfarande när jag är hemma i Vingåker. Sedan har jag faktiskt jobbat på Frimis en period. Jag var VIP-värdinna och gick omkring och spillde champagne på folk, haha!

 

Hur känns det att komma till Örebro och spela musikal nu då?

– Det ska bli jättekul. Vi har ju bara spelat föreställningar på Maximteatern i Stockholm än så länge, så det ska bli kul att åka ut på turné. Men det är nervöst också. Bara att höra ordet turné är spännande.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.