FATTA! med Cleo och JUCK

Text: Ulf Hjelting Bild: Pressbild
Posted 2018-03-04 in Kultur

Frimis vårevent 2019 – banner

Koreograferad aktivism, verklighetsbaserade texter och brinnande hiphop med en agenda att förändra samhället. Det är vad som står på menyn 11 mars när FATTA! med Cleo och JUCK besöker Hjalmar Bergmanteatern i Örebro.

 

I svallvågorna av #metoo åker nu FATTA! ut på riksteaterturné. Budbärare är en av initiativtagarna – rapartisten och låtskrivaren Cleo, samt dans- och performancekollektivet JUCK. Kollektivet har rötter i streetdance och arbetar utifrån genus, sexualitet, femininitet, etnicitet och normkreativitet.

Med dryga tio år på hiphopscenen har Cleo gjort musik med artister som Linda Pira, Adam Tensta, Alina Devecerski, Looptroop Rockers, Kristin Amparo, Syster Sol, Mwuana och Trainspotters. Hon kallas inte för intet den svenska rappens mamma.

2007 släppte hon sin första EP, som följdes upp av debutalbumet  och den prisbelönade EP:n ”Vem E Han” 2014. Hon vann titeln ”Årets Liveakt” på Kingsizegalan 2015 och ”Årets Live” på Manifestgalan 2016 och blev även nominerad till ”Guldmicken” på P3 Guldgalan 2015.

Dans- och performancekollektivet JUCK grundades 2011 och har gjort den juckande rörelsen till en symbol för en feministisk manifestation.

Hela konstellationen kommer på besök med verklighetsbaserade texter, dans, musik och film och iscensätter ett budskap om att arbeta mot sexuellt våld och för samtycke.

Allt började dock med att tre killar stod åtalade för att ha våldtagit en 15-årig tjej med en glasflaska – killarna blev 14 maj 2013 friade av Umeå tingsrätt. Den friande domen var droppen för organisationerna “Make Equal” och “Femtastic” som gick samman och bestämde sig för att agera. Resultatet blev FATTA! – en ideell medlemsförening för alla oavsett kön eller könsidentitet som vill engagera sig mot sexuellt våld och för samtycke.

En första version av föreställningen producerades av Dansens Hus i Stockholm som en del av streetdansfestivalen Urban Connection 2016.

Den 11 mars på Hjalmar Bergmanteatern blir det med andra ord koreograferad aktivism och verklighetsbaserade texter varvat med en hiphopkavalkad med agendan att förändra samhället. Föreställningen rekommenderas från cirka 15 år.

Nollnitton online banner

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.