Filmen Dödshemligheten framgångsrik internationellt

text: Ulf Hjelting Bild: Viggo Hjelting
Posted 2022-12-22 in Kultur, Nöje

Laura Marken är en av de filmproducenter som är aktiv Örebro. Hennes senaste film – Dödshemligheten – har nu nått både nationella och internationella framgångar på flera filmfestivaler.

–Jag har varit i kontakt med SVT, men de tycker den är för lång för att kunna betraktas som kortfilm och för kort för att vara långfilm, så de har tackat nej till att visa den, säger Laura Marken när vi träffas för att prata om vad som hänt på de filmfestivaler som filmen Dödshemligheten har blivit antagen till.
Att skriva noveller har alltid varit något som Laura Marken gjort. Kortare eller längre texter har det blivit och några av dessa texter har även omvandlats till rörlig blid.
–För att en text ska fungera som rörlig bild behövs det ganska ofta skrivas om en hel del för att det ska fungera. Så är det med Dödshemligheten som skiljer sig en hel del från novellen där en del av huvudpersonens tankar inte har kunnat omvandlats helt till bilder.
En ny film är under produktion. Filmning är klar. Nu återstår klippning och ljudläggning av Åtråns färg är blond. Till sommaren 2023 beräknas den filmen vara klar.
–Den är något kortare än Dödshemligheten, vilket gör att den enklare kan antas till bland annat kortfilmsfestivaler.

Vad pysslar du med annars?
–Just nu håller jag på och skriver på ett tv-manus. Mer än så kan jag inte säga just nu. Och om några veckor åker jag och min pojkvän Erik till Sydafrika.

Semester?
–Nej, nej! Absolut inte! Jag är aktiv i Djurens vänner och vi åker till Sydafrika i tre veckor för att ta hand om schimpanser. Jag har sparat min semester till det här.

Festivaler där Dödshemligheten deltagit
*Boden filmfestival – vinnare i klassen ”Best Woman Filmmaker”
*Stockholm City Filmfestival – vinnare i klassen ”Best horror film”
*Luleå Filmfestival – vinnare i klassen ”Best Woman Filmmaker”
*New Filmmakers New York Filmfestival – Finalist i klassen ”Short film”
*Anatolia Filmfestival – gått vidare som finalist i klassen ”Best thriller/horror short film”
*Iconic Filmfestival- gått vidare till uttagning i klassen ”Best thriller/horror film”
*Symbiotic Filmfestival- gått vidare till uttagning i klassen ”Best thriller/horror short film”. *Örebro Short Filmfestival – vald kandidat till festivalen
*Golden Bridge İstanbul Short Film Festival – gått vidare till uttagning i klassen ”Best thriller/horror short film”.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.