Gentlemen


Posted 2014-12-01 in Kultur

Gentlemen
Klas Östergren
Albert Bonniers förlag, 515 s.

På en boxningsklubb i Hornstull möts Klas Östergren och Henry Morgan. Morgan är levnadskonstnär, Östergren författare med uppdraget att skriva en pastisch på Röda Rummet inför romanens hundraårsjubileum. Snart flyttar Klas in hos Henry på Hornsgatan, där Henrys bror Leo, en sliten filosof, också kvartar.

Historien som gav den då 25 år gamla Klas Östergren sitt genombrott och en plats i den svenska litteraturkanon gavs ut 1980, och en andra gång 2005 – samma år kom den fristående fortsättningen Gangsters.

När romanen kom prisades den av kritiker, och sågs som ett viktigt steg i att föra vidare och blåsa nytt liv i den svenska litteraturen. Horace Engdahl jämförde Östergrens prosa med 1800-talets; endast ytan skrapades och personligheten hos karaktärer blottades lager för lager. Klas Östergren har efter Gentlemen länge ansetts som en av de viktigaste moderna författare vi har i Sverige. Och nu ska man in och pilla med, kanske till och med förstöra, boken – den fjärde december har filmatiseringen premiär.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.