Jeppe på berget


Posted 2016-01-16 in Kultur

Den 23 januari är det premiär för Jeppe på Berget på Nya Teatern. Denna version har omarbetats av Hasse Alfredsson.

 

Jeppe på berget är en komedi ursprungligen skriven av Ludvig Holberg år 1722. Handlingen utspelar sig kring den försupne Jeppe som inte har det så lätt. Hans fru slår honom och är otrogen med klockaren. Men en dag när Jeppe som vanligt supit sig full och somnat på gödselhögen blir han upptäckt av baronen och hans folk, som bestämmer sig för att spela honom ett spratt. Han förs till herrgården och kläds i vackra kläder medan han ännu sover. När han vaknar inbillar man honom att han är baron och han börjar strax uppträda despotiskt.

Berättelsen har ett underförstått budskap som så många satirer från den här tiden. Nämligen att folk lätt blir maktgalna om de får makt för fort. Att Jeppe i sitt tidigare liv kuvats och behandlas illa bör dock vägas in.

I den här uppsättningen av Jeppe på berget på Nya Teatern får vi se Bosse Larsson i huvudrollen som Jeppe och hans hustru Nille spelas av Lill-Britt Karlsson. Föreställningen spelas sju gånger fram till och med den 31 januari. Det här är en omarbetning av originaltexten av Hasse Alfredsson från 1986.

Ludvig Holberg var en norsk-dansk författare, dramatiker och historiker född 1694 i Bergen. På grund av att hans far överstelöjtnant Christian Nielsen Holberg efterlämnade sig en rejäl förmögenhet kunde Ludvig ägna sig åt det han ville – att skriva. Det blev böcker och teaterpjäser som spelades över hela Europa. Under 1950- och 60-talet fick han genom radioteatern en kort nyrenässans som dramatiker.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.