Kronblom i Wadköping


Posted 2015-06-27 in Kultur

Han är staty, tecknad serie och så har han ett eget litet krypin i Wadköping. Det finns de som säger att Kronblom är lat, pyttsan! I sommar blir han teater i Teaterladan i Wadköping.

 

Under fem tillfällen fram till den 26 augusti går det att se Ingen ro, ingen vila… säger Kronblom! i Teaterladan i Wadköping. Som Kronblom ser vi här Ove Hoffner och i rollen som hans paranta fru Malin ser vi Anita König. 40 fartfyllda minuter med Kronblom och hans fru utlovas.
– Man kan säga att det är en vardag i Kronbloms och Malins liv där svärmor kommer på besök som vi får se, säger Ove Hoffner.

– Hon skäller i vanlig ordning på Kronblom och han får inte vila en sekund, hehe.

Handlingen utspelar sig i vardagsrummet hemma hos Kronbloms med den klassiska utdragssoffan och rumsbordet som kuliss och spelplats.
– Vi har sammansatt några av Gunnar Perssons texter som vi utgår från. Texterna är alltså autentiska och sedan har vi scensatt dessa, säger Anita König.

Kronblom ”uppfanns” av Gunnar Perssons far Elov Persson och han kunde ses för första gången i veckotidningen Allt för alla i nummer 29 år 1927. Serien blev populär och flyttade 1932 till veckotidningen Vårt hem och sedan till Året Runt. 1987 gick flytten till Allers och från 1956 och framåt har Kronblom haft sin givna plats i serietidningen 91:an. År 1967 tog sonen Gunnar över ansvaret för Kronblom. Idag är det Gunnars son Jonas som tecknar serien.
– Det Kronblom gör mest idag är att besöka PRO och äldreboenden och råkar man nu missa den här föreställningen i Teaterladan så kan man beställa föreställningen. Vi gör även uppsökande verksamhet, säger Ove.

Förutom Kronblom har Ove Hoffner fler teaterplaner på gång i Wadköping.
– Detta gäller främst nästa år då jag har planer på att sätta upp Markurells i Wadköping. Det jag då kommer att göra är att gestalta en dag i Markurells liv.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Casino utan gränser

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.