Kulturaktiebolaget – ”Jag är vd. Du sopar.”

Text & Bild: Ulf Hjelting
Posted 2018-12-28 in Kultur, Musik, Näringsliv

Kulturaktiebolaget

De är egentligen helt olika som personer. Kanske är det därför som de kompletterar varandra så bra – Björn Lycklig Wallgren och Ki Sandholm. Totally Örebro har träffat dem för att prata om deras gemensamma satsning med Kulturaktiebolaget.

 

Platsen är Fresh Food vid Slottsgatan. Närmaste granne heter Boulebar. På andra sidan gatan, i Föreningarnas hus med adress Slottsgatan 13A, har Kulturaktiebolaget sitt kontor. Eller ”skrubb” som de själva kallar rummet. En soffa och ett litet skrivbord – det är vad som får plats.

Nu sitter vi här inne på Fresh Food och pratar musik, Kulturaktiebolaget och framtida projekt. Björn Wallgren, Ki Sandholm och så undertecknad. Och magikern Daniel Kane.

– Ja, vi skulle ju träffa dig nu. Attans! Jag har dubbelbokat. Kan vi ta en kaffe allihop?

Så får det bli. Daniel hänger med på kaffedrickande. I en stad som Örebro känner alla i stort sätt alla. I varje fall nästan.

Egentligen var det bara en tidsfråga innan Björn och Ki skulle hitta varandra. Med Ki och hans erfarenhet från East West Sushi och de konsertarrangemang som genomfördes där på restaurangen och Björn Lycklig Wallgren som musiker och kraften bakom arrangören Lycklig Produktion var det inte direkt några ljusår mellan att de skulle bli kompanjoner.

–Ki är den som bidrar med struktur och ordning, jag är vildhjärnan som kommer på den ena idén efter den andra. Därför kompletterar vi varandra så bra, säger Björn Lycklig Wallgren.

 

När kom ni på att ni skulle samarbeta?

– Ja… det var när Musikhjälpen var i Örebro för en två, tre år sedan. Vi kände båda att vi ville göra något och startade då Musikscen Örebro tillsammans med Tobba Andersson från Studiefrämjandet. Allt resulterade i att vi samlade in över 100 000 kronor till Musikhjälpen som ett första gemensamt projekt, berättar Ki.

 

Björn hade även gjort några gig på East West med Ki som arrangör och det var då de såg varandras kompetenser. Efter samarbetet med första ”Tjo i Tjögsta” var samarbetet mer eller mindre helt på plats.

– Vi byggde vidare på det vi börjat med och det föll sig liksom naturligt. Och så har jag en massa knäppa idéer som det krävs att någon sätter struktur på, berättar Björn.

– Du får det att låta som att jag är något torr byråkrat. Hehe. Med strukturnojja. Men jag kanske har ett lite annat sätt att se saker på från att ha drivit restaurang.

– Det är just därför vi kompletterar varandra så jäkla bra!

Sedan februari i år finns nu Kulturaktiebolaget som ett gemensamt företag.

 

Vem kom på namnet?

– Ki. Vi satt och spånade och då bara kom det.

– Var det så?

– Jo, det var du som kom på namnet. Jag är helt säker.

Eventbyrå, arrangör, manager… Kulturaktiebolaget står på ett par tre ben, minst.

 

Vad är ni främst?

– Någon som erbjuder en helhetslösning för artisten. Vi vill inte bara vara den där bokaren som ger artisten ett antal spelningar och efter det bara släppa allt. Vi vill se till att allt funkar och att det blir rätt spelningar för just den artisten. Det finns inget värre, varken för artist eller arrangör, än en spelning på fel ställe. Det gynnar ingen.

Amanda Ginsburg, Richie Ramone, Nisse P, Timo Räisänen, Christian Kjellvander, Daniel Lemma och The Tallest man on Earth är bara några av de artister som Kulturaktiebolaget samarbetar med.

– Vi vill inte heller göra som många andra bokningsbolag och ha 300 artister som vi arbetar med, varav det kanske är 100 som verkligen får den hjälp och stöd som de förväntar sig. Vi jobbar hellre med ett färre antal som vi då känner att vi verkligen kan samarbeta med. Nu befinner vi oss där artister tar kontakt med oss och vill ha hjälp. Det här blev påtagligt när vi såg till att få med Amanda Ginsburg i Allsång på Skansen i somras.

Att arrangera konserter och att marknadsföra artister är bara en del av de ben som Kulturaktiebolaget står på. Event är ett annat – med särskild inriktning på företagsevent.

– Vi vill vara den självklara partnern man tar kontakt med när det gäller arrangemang och företagsevent. Vi kan fixa det mesta från den där aktuella artisten till magikern till popcornmaskiner och allt där emellan.

 

Vad har ni i pipeline just nu?

– En restaurang. Den ska heta Stå och kommer om planen håller, och det verkar den göra, att öppna i mitten på december. Runt Lucia blir invigningen. Det kommer att bli en kombination av mötesplats och öppet kontor samtidigt som det blir en restaurang med pintxosinriktning och så kommer det att finnas en liten scen för showcasespelningar. Dit ska artister kunna komma och visa upp sig och spela några låtar.

Vi öppnar tillsammans med Marthin Persson, som även kommer fungera som restaurangchef och komponera alla smaker samt drycker. Pintxos är ungefär som mindre ”tapas”, små delikata aptitretare, vanligtvis med en bit bröd i grunden som man sen sticker en ”pintxo”, det vill säga en ”pinne”, i. Cirka 50 personer kommer att få plats i restaurangen när allt är klart.

En kort promenad på några få steg från Fresh Food är det som för intervjun till den kommande restaurangen som det arbetas febrilt på att färdigställas. Byggnadsställningar, arbetare, lösa kablage och så går det att skönja en bardisk mitt i lokalen. Restaurangen börjar så sakta att ta form.

– Nästa vecka ska köket vara på plats.

Rakt över gatan från Fresh Food, Boulebar och snart även Stå, finns Kulturaktiebolagets kontor. En bild ska tas. Eller snarare flera bilder. Björn får en idé.

– Vi har ju några konfettibomber på kontoret! De skulle vi kunna använda till en schyst bild. Kom igen – det blir kul!

Sagt och gjort. Och har man med sig en magiker i form av Daniel Kane, så faller det sig liksom naturligt vem som får sköta själva avfyrningen. Det kan ju liksom inte gå fel då, eller?

– Jamen va fanken! Den här grejen går ju inte att avfyra. Haha. Sitter som berget.

Ki och Björn i soffa. Och Daniel som tar i för kung och fosterland. Med ett ”gnnnnnn”, så händer det. Konfettibomben exploderar och… Daniels armbåge far bakåt och träffar ljusknappen. Resultat kolsvart rum. Resultat 2; en fullkomlig skrattexplosion.

Bilden får tas om. Konfettibomb nummer två sköts även denna gång av Daniel.
– Jamenvaf-n, vad det sitter… nu har jag snart vridit sön…

Längre kommer han inte innan rummet fylls av silverfärgat papper. Succé. Bilden kan tas. Dock under fortsatta skratt.

Ki vänder sig till Björn efter avslutad fotosession.
– Alltså… jag är ju vd. Du får sopa. Hehe.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.