Legendarisk syntpop på Conventum

Text: Ulf Hjelting Bild: Pressbild
Posted 2022-12-30 in Kultur, Musik, Nöje

Den 17 februari kommer det legendariska tyska syntpopbandet Alphaville till Örebro och Conventum. Räkna kallt med att ett gäng övervintrade syntpopare kommer att synas i området runt Conventum denna dag.

Alphaville slog igenom stort i mitten av 1980-talet med hitsinglar som Big In Japan, Sounds Like A Melody och den numera smått klassiska balladen Forever Young, som även var namnet på deras debutplatta. Bandet har fortsatt att ge ut musik och firade i 2020 sitt 35-årsjubileum. Alphaville leds fortfarande av sångaren och ende kvarvarande originalmedlem, Marian Gold (som egentligen heter Hartwig Schierbaum).

Bandet bildades 1982 i staden Münster, belägen i västra delen av Tyskland och cirka en timmas bilfärd norr om Dortmund. 
Alphaville startade dock inte sin karriär under det namnet. Forever Young var faktiskt bandets ursprungsnamn och till de musikaliska influenserna för bandet räknas Ultravox, Tubeway Army, Gary Newman och Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD). Namnet Alphaville lånade de från Jean-Luc Godards sci-fi-film med samma namn från 1965.

Senast Alphaville besökte Sverige var 2019 under deras Forever Young-turné, men pandemin bromsade den turnén som nu tar fart igen med extra konserter i både Norrköping, Borås, Örebro, Rättvik och Tylösand.

De som inte är inbitna fans av Alphaville misstar ofta bandet för att vara från England. Trots stora framgångar försäljningsmässigt har bandet aldrig uppträtt på den ön.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.