Les Big Byrd intar Örebro på höstturnén

Text: Emma Thimgren/Ulf Hjelting Bild: Pressbild
Posted 2022-12-01 in Kultur, Musik, Nöje

Den 25 november släpper Les Big Byrd sin tredje platta Eternal Light Brigade. I samband med detta väntar även en länge Sverigeturné. Den 17 december kommer bandet till Örebro och Kulturkvarteret.

Les Big Byrd debuterade 2007 och har sedan dess gått igenom flera uppställningar. Idag består bandet av Joakim Åhlund, Frans Johansson, Nino Keller och den nyaste medlemmen Crille Olsson. För varje platta som släppts har bandet tagit mer av deras fokus, men då flera i bandet har andra jobb vid sidan av musiken har projektet ofta fått vara en lägre prioritet.
– Det låter fel att säga att vi driver bandet som ett hobbyprojekt, för det låter som att man inte menar allvar med det. Det gör vi, men det är ju inte det vi lever på och två i bandet är “civilister” så vi kan inte ägna oss åt det här hundra procent. Fast det här tar mer och mer av min tid. Vi tjänar inte pengar, men vi går runt nu, säger Joakim Åhlund.

Men i Les Big Byrd är det du som gör mestadels?
– Ja, det måste jag nog ändå säga. Vissa låtar på den nya skivan har börjat som jam i studion, då har alla bidragit. Sen är det ett grupparbete att arrangera och spela in dem. Men något slags övergripande huvudansvar har nog jag. Jag tycker att det fungerar bra så, men de andra får säga vad de tycker. Man kan inte hålla på och diskutera allt hela tiden, allt är inte så bra att göra i grupp. Det är bra att dela upp det lite.

Ni har hållit på med nya plattan i tre år?
– Det låter så mycket längre än vad det är. Om man inte är typ Rihanna så är inte processen att man sätter sig i någon studio på Bahamas, drar massa ladd och röker weed och så pröjsar skivbolaget för det. Vi får jobba lite mer sporadiskt. Men mellan våra tidigare album var det längre tid. Vi har nog gjort tre plattor på dubbelt så lång tid som hela Beatles karriär varade eller något sådant.
För att komma ifrån vardagen reste bandet till Gotland under lågsäsongen och spelade in majoriteten av albumet där.

Har det påverkat soundet?
– Det blir ett visst sound när allt är inspelat under samma dagar och på samma geografiska plats. Det var ju höst också, då är det ganska ruffigt på Gotland, det är grått och kallt. Men egentligen skulle jag hellre vilja låta som Neu! eller Kraftwerk, mjuka, sköna ljud. Jag försöker alltid skala av men det blir ändå att man proppar in massa saker. Det vore roligt om någon annan i bandet hade en jättevacker sångröst också, så att man slapp höra min kraxande röst.

Tycker du verkligen att du sjunger dåligt?
– Ja, vidrigt dåligt. Det låter kanske tråkigt att säga det när folk sen ska behöva lyssna på min jävla röst. Det bästa jag kan hoppas på är att det blir helt okej acceptabelt. Men tyvärr så är jag den som sjunger minst dåligt i bandet.

Men det känns generellt som att alla som typ inte wailar tycker illa om sin röst.
– Förlåt mig, men fy fan för folk som wailar. Du har helt rätt.

Nu ska ni ut på er första längre turné.
– Det ska bli jättekul, vi repar som fan. Man blir som en trimmad maskin, en tight enhet, som kan slappna av och ha kul på scenen.


Turnéplan hösten 2022
24 nov – Stockholm, Scalateatern
25 nov – Göteborg, Oceanen
26 nov – Lund, Mejeriet
1 dec – Uppsala, Katalin
2 dec – Jönköping, The Hush Hush Club
3 dec – Malmö, Plan B
10 dec – Linköping, Skylten
16 dec – Borlänge, Broken Dreams
17 dec – Örebro, Kulturkvarteret Volymen

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.