Lucka 6 i Rådhusets julkalender – Mats Vänehem


Posted 2013-12-06 in Kultur

Mats Vänehem är uppvuxen i Örebro men flyttade 1990 till Stockholm i samband med att han fick jobb som illustratör på Studio Frank & Co. Dessförinnan läste han en ettårig estetisk grundutbildning på Sörängens folkhögskola, men det var i arbetet gentemot de olika kunderna som han utvecklade sina färdigheter inom olika stilar och tekniker mest. Sedan 15 år tillbaka arbetar han också som arkeolog efter att ha studerat kulturvetenskap vid Stockholms universitet och det är något som ofta syns i hans illustrationer. Många av dem fungerar nämligen som historiska faktaillustrationer i läromedel, tidskrifter, avhandlingar och i utställningar på olika museer runt om i landet.

På senare år har Mats också gett sig in på barnboksillustrationer och den första boken där han står för både illustrationer och text heter Hitta historien (2010). Det är en faktabilderbok för barn som visar hur en plats förändras från istid till nutid. Dessutom samarbetar han även med författaren Magnus Ljunggren i bokserierna om Riddarskolan och Bästa klubben och författaren Martin Widmark i böckerna om pojken Halvdan Viking.

 

Besök Mats Vänehems webbplats och titta på hans detaljerade illustrationer. Vågar vi gissa på att det gömmer sig ett historiskt motiv bakom lucka nummer sex?

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.