Recension: Min historia

Text: Rebecca Unnerud
Posted 2 månader sedan in Kultur

Frimis vårevent 2019 – banner
Michelle Obama Min historia

Min historia
Michelle Obama
(Forum)

 

Michelle Obama kommer aldrig att ställa upp i ett framtida presidentval. I hennes memoarer framkommer att politik aldrig intresserat henne och de åtta åren i Vita huset har inte fått henne att tänka om, snarare tvärtom. De sidor som handlar om när Trump ger sig in i valkampanjerna och mot alla odds blir president är skrivna med lika delar sorg som ilska. Hon hade tidigare fått uppleva översittaren Trump när han piskade upp en hotstämning med rasistiskt motiv mot hennes familj, vilket hon aldrig kommer att förlåta honom för.

Rasistiska strukturer är något som har präglat Michelle i hela sitt liv. Hon är en flicka från Chicagos ”South Side”, dit slavättlingar från Södern flytt i hopp om ett bättre liv. Anekdoter om enträgna pianolektioner och första hånglet får plats liksom hjärtskärande scener som när familjen åker till ”de vitas område” och någon har dragit en repa på familjens bil.

Pappan får MS i 30-års åldern men arbetar trots det hårt på vattenreningsverket (när han dör som 55-åring har han inte missat ett enda skift). Mamman är hemmafru och de har det knapert men barnen är deras investering. Brorsan blir basketproffs och Michelle börjar läsa juridik på Princeton och där får hon, liksom många andra sammanhang, känna hur det är att vara en minoritet som afroamerikansk kvinna.

Några av bokens vassaste stunder är när hon berättar om ivf-behandlingar och otillräcklighet under småbarnsåren när Baracks karriär medför stor frånvaro och Michelle axlar allt ansvar för hem och barn samtidigt hon själv har ett ansvarsfullt chefsjobb. När hon motvilligt kliver fram i det offentliga ljuset som “First Lady” hyllas hon som den mäktigaste kvinnan i världen och sågas som en ”arg, svart kvinna”.

Hon bjussar på kittlande inblickar ifrån livet som presidentfru och visar också upp sin lekfulla sida. När det 2015 beslutades att samkönade par har rätt att gifta sig så samlades det en folksamling utanför grindarna för att titta på Vita huset som lystes upp av Pride-flaggans regnbågsfärger. Iklädd flip-flops tar hon med sig ena dottern och smyger till en gräsplätt utom synhåll och njuter av tillfredsställelsen av att de hade lyckats ta sig dit.

”Min historia” är en oerhört effektiv bok om ett fantastiskt levnadsöde. Hur kunde amerikanerna gå från detta till en mobbare som inte besitter ett uns av empati och moral?

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

SÖK

Ready Bet Win MPU 2019
Nojesguiden
Nollnitton online banner

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.