Recension: Ni måste flytta på er


Posted 2019-03-07 in Kultur, Näringsliv

Ni måste flytta på er

Ni måste flytta på er
Annah Björk
(Mondial)

 

Dokumentären ”Surviving R. Kelly” på SVT Play ger magont. En man som har förgripit sig sexuellt och psykiskt på unga flickor (däribland minderåriga) har fått hållas genom decennium. R. Kelly har tack vare sina epitet som ”geni” och ”R&B-kungen” fått möjlighet att fortsätta sin karriär trots att han egentligen borde sitta bakom lås och bom.

Annah Björks bok kommer lägligt i #metoo-tider. I ”Ni måste flytta på er” berättar hon om kvinnliga artisters okända kamp för rätten till sin röst, musik, pengar och sexualitet i en patriarkal värld. Vi får ta del av upplevelser från stjärnor som Zara Larsson, Marit Bergman, Tove Lo, Kathleen Haana och Laleh.

Boken är lika delar viktig och underhållande och språket är så pass målande att det känns som att man är på plats i de olika situationerna som spelas upp. Det är många historier som tas upp och jag hade möjligtvis önskat mig lite färre och mer fördjupning, samtidigt är det förståeligt att den vill ge en komplex bild.

”Ni måste flytta på er” vill inte lyfta fram några enskilda bovar utan mer framhålla strukturerna som finns. Som en av intervjupersonerna i boken säger; ”Vi kan inte hindra männen från att utnyttja, våldta, slå och diskriminera. Det är de själva som måste stoppa det strukturella patriarkatet. Det är bara upp till dem”.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.