Resident Evil – då och nu


Posted 2017-02-23 in Kultur

Frimis vårevent 2019 – banner

Med Resident Evil 7: Biohazard har en av de mest ikoniska skräckspelsserierna gjort en stark comeback. Vår spelskribent David har tittat tillbaka på seriens 20-åriga historia.

 

Vad många inte vet är att vad som så småningom skulle bli Resident Evil gjorde sitt första avtryck i spelhistorien redan 1989. Spelet hette Sweet Home och släpptes till Nintendo Entertainment System samtidigt som en japansk långfilm med samma namn. Både filmen och spelet handlade om en grupp med dokumentärfilmare som blivit inlåsta i en hemsökt herrgård. Påminner en hel del om storyn i Resident Evil, inte sant?

Faktum är att Sweet Home från början var menat att få en remake under utvecklaren Shinji Mikamis ledning. Men 1996 var det alltså Resident Evil som släpptes istället. Detta betydde även att spökena från Sweet Home ersattes med zombier. Och när zombierna var färdiga med att terrorisera Spencer Mansion i det första spelet började de dyka upp i den närliggande staden Racoon City där de nästkommande två spelen skulle utspela sig.

I det tredje spelet, som fick undertiteln Nemesis, introducerades en näst intill ostoppbar fiende som jagade spelaren genom staden. Resident Evil-serien var förvisso inte först med den här sortens fiende, men det är nog inte helt orimligt att påstå att hjärnorna bakom spel som Amnesia och Slender kan ha influerats av Resident Evil 3 på ett eller annat sätt.

 

 

2005 släpptes seriens kanske mest omtyckta spel: Resident Evil 4. Spelet som inte bara hade ihjäl seriens huvudskurk, The Umbrella Corporation, men som tog hela serien i en helt ny riktning. Kameran, som tidigare hängde över spelaren som en luftburen Peeping Tom, placerades istället bakom protagonisten Leons rygg vilket fick Resident Evil 4 att kännas betydligt mer som ett actionspel. Men med en ostig story som innefattade att rädda presidentens dotter från en by med Lovecraftiska tentakelmänniskor var det kanske inte helt opassande.

Fyra år senare kom Resident Evil 5 som utannonserades med att den väldigt vita hjälten Chris Redfield sprang runt i en afrikansk by och sköt ned den zombifierade befolkningen. Att det blev en kontrovers var inte oväntat. Att spelet blev snäppet sämre än fyran var inte heller en chock.

Sedan kom vad många trodde var spiken i kistan för serien när Resident Evil 6 släpptes 2012. Istället för survival horror var sexan mer av ett actionäventyr som utspelade sig i flera delar av den zombieinfesterade världen. Fansens missnöje var större än någonsin – och det var inte förrän år 2017 som deras klagomål ersattes med glädjerop.

 

Klicka här för att läsa Davids recension av Resident Evil 7: Biohazard.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

SÖK

Ready Bet Win MPU 2019
Nojesguiden
Nollnitton online banner

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.