Sky High och Cirkus Prütz till Frimis

text: Ulf Hjelting Bild: Pressbild
Posted 11 månader sedan in Kultur, Musik, Nöje

Sky high
Casinotopp banner

För alla oss som gillar musik med gitarren i centrum blir det extra roligt på Frimis salonger den 28 februari. Då kommer nämligen både Sky high och Cirkus Prütz på besök.

 

Clas Yngström behöver knappast någon närmare presentation. Gitarrist och låtskrivare med en fäbless för Jimi Hendrix och är en av en handfull gitarrister i Sverige som efterlikna den alldeles för tidigt bortgångne gitarrlegendaren.

Sky high bildade han redan hösten 1978 och då var de ett mer eller mindre renodlat coverband med inriktning just på Jimi Hendrix musik och repertoar. Skivdebuten kom 1980 med plattan “Sky high”, men det skulle dröja till 1985 och plattan “Freezin’ hot” innan Sky high blev ett välkänt namn även bortom kretsen av ‘die hard’-fansen.

Då hade även Sky high musik utvecklats till att bli starkt influerad av ZZ tops boogierock och enbart med egna låtar. “I ain’t beggin'” från plattan “Sky high” är också deras största hit.

Turnéerna är otaliga, både inrikes och internationellt, och bandmedlemmarna har under åren skiftat. Idag består bandet av Clas Yngström gitarr, Arne ”Mr Dynamite” Blomqvist elbas och Marcus Källström trummor.

Cirkus Prütz ska dela kväll med Sky high

Cirkus Prütz bildades ursprungligen 2012 i Norrköping av basisten Jerry Prütz och har under åren bytt medlemmar. På nya plattan “White jazz – black magic”, som släpptes förra året och som är bandets tredje, tar de med oss på en resa till Texas och New orleans. Det blir både BBQ och voodoo och det går att höra ekon från band och artister som ZZ top, Johnny Winter, George Thorogood och Pat Travers. Det är gitarr, mycket gitarr. Väldigt mycket gitarr.

– Det är så vi vill att det ska vara. Jag har jättesvårt för den musik som görs idag med bara ett trumkomp och lite snack. Ibland låter det väldigt tomt och intetsägande, påpekade Jerry Prütz i en tidigare intervju.

Bandmedlemmarna har varierat under årens lopp i Cirkus Prütz.

– Det är väl få band som har hållit på i bara sju år som har två medlemmar som inte längre är i livet. I låten “Blues for fallen brothers” hyllar vi dem.

Det rör sig om gitarristerna Robert ”Strängen” Dahlquist och Mikael Fässberg. ”Strängen” spelade även i Hellacopters och Fässberg hade lämnat Bonafide för att tillbringa mer tid med familjen när cancern upptäcktes.

Att det just blev Franco Santunione (Electric Boys, Glory Bells) som blev bandets nye gitarrist beror mer eller mindre på en ren tillfällighet.

– Vår sångare Christian Carlsson och trummisen Per Kohlus stötte på honom vid Norrköpings centralstation när tåget var försenat. De började snacka och det ena ledde till det andra. Det är mycket tack vare honom som vi låter som vi låter idag och det är han som producerat plattan.

 

Den 28 februari intar banden scenen på Frimis Salonger.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.