Timo Räisänen – Jag svettas fram låtarna

Text: Ulf Hjelting Bild: Jonatan Fernström
Posted 2022-12-05 in Kultur, Musik, Nöje

Mor är född i Indien, Bangalore, och uppväxt i Libanon och far växte upp i Brasilien. Själv är Timo Räisänen född i Sverige och växte upp i Göteborg, där han en gång bildade band tillsammans med Håkan Hellström, men sedan drygt tre år bor han i Provence i Frankrike. Den 16 december kommer Timo till Kulturkvarteret med sin julshow Julen enligt Timo.

– Arabiskan är det lite si och så med, men vi skulle kunna genomföra intervjun på franska om du vill. Hindi kan inte ens mamma, eftersom hon flyttade till Sverige som fyraåring, säger Timo Räisänen när vi samtalar om språkkunskaper och hur tillfälligheter kan leda till en julshow.
Intresset för musik väcktes redan som sjuåring hos Timo.
– Först hade jag som femåring tankar på att bli veterinär, med de planerna ändrades drastiskt när jag fick en gitarr av storebror som sjuåring. Efter det fanns det liksom ingen återvändo.
Men att kalla sig för rockstjärna är dock inte något han känner sig riktigt bekväm med.
– Jag har liksom aldrig riktigt reflekterat över hur svårt det är att lyckas i den här branschen. Egentligen håller jag på med den mest korkade grejen man kan börja med och det kanske är just den oinsikten som har gjort att jag lyckats… Det är både ångest och glädje att få hålla på med konst som yrke. Jag svettas liksom fram låtarna.
Idag har han musiken som inkomstkälla.
– Pengarna kommer ju in lite sporadiskt på det sättet och vissa år har det varit bedrövligt illa, så… ja, jag vet hur det känns att inte kunna köpa mjölk på ICA i slutet av pengarna. Det finns de av mina kompisar som valt att ta hjälp av revisorer som istället portionerat ut pengar, men det är inte någon väg jag valt. Det känns så liveget på något sätt. Jag har istället fått lära mig den hårda vägen. Vad vore livet om inte en lång skola?

Till vardags bor nu Timo med familj och barn i Provence i Frankrike. Huset, som tillhört hans morfar, hade då stått tomt och övergivet i nästan 20 år.
– Vi har bott här i drygt tre år nu och vi beslutade oss för att flytta hit när barnen kom in i den kommunala franska skolan. Det har inte varit lätt rent språkmässigt och fransmännen är fortfarande sjukt dåliga på att prata engelska – även engelsklärarna i skolan är usla. Nu börjar det lossna i och med att språket flyter allt bättre. Sedan får vi se om det blir ett, fem eller tio år till i Frankrike. Just nu funkar det bra med att dela upp livet i säsonger där jag spelar i Sverige sommar och vinter och våren och hösten arbetar jag mer kreativt i Frankrike.
Den 16 december kommer Timo till Kulturkvarteret i Örebro med sin julshow Julen enligt Timo.
– För mig har julen musikaliskt kretsat kring Bing Crosby och Gregorianska munkars körsång. Det har fått mig att gå upp i brygga. Men så hörde jag John Denvers Daddy don´t get drunk this Christmas och insåg att det fanns helt andra jullåtar som var värda att titta närmare på. Det här har varit det mest ambitiösa projekt jag gjort och som tog tre år av djupfokus för att sjösätta. Allt resulterade i plattan Pax Noel med 24 låtar och julshowen.

Du var här förra året med Julen enligt Timo. Vad har hänt sedan dess?
– Jag var och spelade på Kulturterrassen i somras. Skittrevligt ställe. Det är jäkligt grymt att det kommer nya ställen att spela på. Under de tio åren som jag har varit och besökt Örebro i olika sammanhang har det ju hänt en hel del tycker jag. Nu är allt verkligen topnotch.

Finns det någon jullåt du vägrar att sjunga?
– Ja, absolut! Jingle bells är vidrig. Kommer jag aldrig att framföra. Sedan är vi ju tre på scenen, så vi har fått arra om en del låtar från plattan Pax Noel för att passa för gitarr och kontrabas. Till den här turnén har jag försökt toppa allt uttrycksmässigt. Jag vill att det ska hända något både visuellt och uttrycksmässigt.

Vad lyssnar du på själv? Vad hörs i dina hörlurar.
– Klassisk musik. Så har det alltid varit, men på senare tid även Bob Dylan som jag lite har återupptäckt vilken fantastisk musiker och låtskrivare han är. När han var här tog vi faktiskt tåget in till Paris för att se honom. Säga vad man vill, men någon publikfriare är han inte den gode Bob. Stundtals fick man gissa sig till vilken låt han spelade och det är nästan så han förstör dem. Dock har han ju vaknat ur sin dvala och senaste plattan är helt magisk.

Blir det något speciellt på låtlistan inför julshowen i Örebro?
– Jag gillar att förvåna min publik och sedan tar det alltid en stund att få en setlist att gunga. Vi är ganska fria i trion att hitta på saker. Sedan har jag efter att ha lirat på East West, för ett antal år sedan, blivit ganska bra kompis med Örebro och numera är det en stad jag bara måste besöka när jag är ute på turné.

Vad händer efter turnén?
– Jag har börjat skriva och spela in egna låtar och börjar skönja min egen stil på det jag gör. Det känns som jag famlat lite i blindo, men nu börjar det kännas riktigt bra. Allt är tänkt att släppas under 2024.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.