Zilverzmen – följ dina drömmar

Text & Bild: Ulf Hjelting
Posted 2019-07-15 in Kultur, Mode & Shopping, Näringsliv

Zilverzmen

I maj 2018 öppnade han sin ateljé i Wadköping. Zilverzmen, eller Peter Larsliden som han heter, har ett förflutet hos SAAB i Linköping med att bygga flygplan.

 

– Att vara född på landet, som jag är, och på ett lantbruk utanför Linköping – det har jag förstått är annorlunda än att vara uppväxt i en stad. Det handlade aldrig om att bli curlad när jag växte upp, utan det fanns oftast material man kunde bygga saker av. Var det exempelvis vinter plogade vi och spolade en egen rink. Målburen byggde vi av plankor. Jag ställer mig alltid frågan – kan jag göra det själv? säger Peter Larsliden när vi pratar företagande och vad han gör under namnet Zilverzmen.

Dyslexi ledde till att resultaten i skolan inte blev så bra. Då, vi pratar 1970-talet, var inte det begreppet uppfunnet. Istället för gymnasium blev det yrkesskola.

– På den tiden kunde man gå en lärlingsutbildning och för min del hamnade jag på SAAB och deras plåtverkstad. Där fick jag lära mig att arbeta med materialet, löda, klippa, forma – allt det man kan göra med plåt.

Efter det blev det antal år inom flygplanstillverkning innan Peter fick rycka in som lärare på SAAB för att lära ut hur man arbetade med plåt.

– Där blev jag kvar i 27 år. Så lite pedagogik har jag allt lärt mig och det passar bra för de kurser jag håller i silversmide.

Platsen vi är på är Peters ateljé i Wadköping. Utanför faller ett kort och kraftigt sommarregn. Någon ensam mygga har letat sig in i lokalen och surrar lite förstrött runt våra huvuden. Några råämnen silver ligger på bordet framför oss. Montrarna vid entrén visar exempel på det som finns att köpa.

Det var dock en ren slump som gjorde att han blev silversmed.

– Bibbi, som är min sambo i dag, sa en dag när vi passerade ett fönster med silversmycken: det där gillar jag. Om du någon gång vill uppvakta mig med något speciellt, så… Det där satte förstås igång mig och, pling, jag ställde mig frågan – kan jag göra det själv?

På den vägen har det varit. 2008 gjorde han sin första utställning och numera driver han Zilverzmen.

 

Vad är största fördelen att gå från en anställning till att bli företagare?

– Som anställd får du alltid en lön som singlar in på ditt konto runt den 25 varje månad. Som företagare finns alltid den där osäkerheten som gör att du kämpar. Det kan ses både som fördel och nackdel, men du får sköta dig helt själv vad det gäller tider och uppdrag. Ingen tvingar dig till någonting som du inte vill göra.

 

Finns det något du skulle vilja ändra på när det gäller Skatte- eller Bolagsverket?

– Nej, det fungerar bra. Jag hade i början en intention att sköta bokföringen själv, men där ändrade jag mig snabbt och sökte hjälp hos en revisionsbyrå. De har varit ett stort stöd och en bra bollplank när jag startade företaget. Jag startade företaget innan jag sa upp mig från SAAB, just för att känna på hur det var att driva företag.

Lars visar hur det går till att bearbeta silver till ringar. Ett ämne spricker under bearbetningen.

– Det som skulle kunna göras annorlunda för oss som sysslar med hantverk och konst är beskattningen. En konstnär som säljer en tavla behöver inte betala skatt. Men ett konstverk som du hänger på dig, ett smycket, där är det 25 procent i moms.

 

Om någon kommer till dig för att få råd när det gäller att starta företag. Vad skulle du säga?

– Följ dina drömmar, skulle jag säga. Det kanske låter banalt och enkelt, men att gå och göra saker man vantrivs med, nej, det är ingen bra tillvaro.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.