5 enkla tips för att surfa säkert på offentligt Wi-Fi


Posted 2020-09-07 in Leva & Bo, Mer Läsning

Det finns många olika risker associerade med att använda offentliga wi-fi-nätverk, av den anledningen är det superviktigt att du håller koll på vad du kan göra för att upprätta en så säker anslutning som möjligt. Det kan vara allt från att skaffa en VPN till att stänga av ditt wi-fi när du inte längre behöver det, och mycket mer.

 

Nedan hittar du fem utmärkta tips på vad du kan göra för att skydda dig när du använder ett offentligt wi-fi.

 

5 enkla tips du kan använda när du använder ett offentligt nätverk

1. Använd en VPN

En av de enklaste och viktigaste metoderna för att upprätta en så säker anslutning som möjligt är att använda sig av en VPN (virtual private network). En VPN ger dig inte bara en extra säkerhet, utan ser även till att all kommunikation mellan dig och andra parter är så anonym som möjligt. All kommunikation krypteras, vilket gör att det blir betydligt svårare för hackare att komma åt din information och uppgifter.

Det är ganska enkelt att prova på VPN, gratis provperiod är nämligen något de flesta VPN-tjänster erbjuder vilket gör att du kan testa och se vilken av dessa aktörer som erbjuder rätt tjänst för dig. Det rekommenderas verkligen att du testar olika tjänster och aktörer då många erbjuder olika typer av funktioner.

 

2. Använd inte delning i offentliga miljöer

Du vill absolut inte dela med dig av dina privata filer till människor du inte känner, eller hur? Om du har aktiverat delning när du befinner dig i offentliga miljöer kan vem som helst komma åt filer som du delar, vilket kan resultera i katastrof. Av den anledningen bör du alltid stänga av delning efter att du har använt det, speciellt om du ska vistas i offentliga miljöer.

Hur du gör detta beror på vilken typ av enhet du använder. Vanligtvis hittar du detta alternativ någonstans under inställningar. Om du inte hittar vart du gör detta kan du enkelt hitta en video på Youtube för att se hur du gör.

 

3. Om du inte måste använda Wi-Fi kan du stänga av det

Om du inte måste använda wi-fi kan du lika gärna stänga av det. Ett avstängt wi-fi gör det inte bara betydligt svårare för hackare att komma åt din information och uppgifter utan sparar även din batteritid, något som många har problem med. Två flugor i en smäll!

Ha som regel att du alltid stänger av ditt wi-fi när du inte använder det. Det här gäller självklart inte när du befinner dig inom säkra zoner, exempelvis när du befinner dig inom ditt säkra och konfigurerade hemnätverk.

 

4. Logga inte in på känsliga konton

Undvik gärna att logga in på känsliga konton när du använder ett offentligt wi-fi eller befinner dig i det offentliga överhuvudtaget. Det kan vara allt från företagskonton eller liknande till bankkonton eller konton som innehåller annan känslig information.

Du kan lika gärna vänta med detta tills du befinner dig i en helt och hållet säker miljö eller när du befinner dig inom ditt hemnätverk. Om du verkligen måste använda dessa konton i det offentliga bör du åtminstone se till att du använder en VPN som krypterar informationen samt att du ser till att du faktiskt besöker rätt hemsida eller app.

 

5. Stäng av automatisk anslutning

Om du använder funktionen automatisk anslutning kommer din telefon eller enhet att kopplas upp till närmaste tillgängliga wi-fi. Oftast gör det inte särskilt mycket, samt ger dig gratis tillgång till internet, men ibland kan du råka koppla upp dig till nätverk som du absolut inte vill vara uppkopplad på.

Hackare positionerar ständigt ut sig i våra offentliga miljöer samt försöker att få tillgång till dina personliga uppgifter och information. Om du kopplar upp dig på deras nätverk, eller ett nätverk som de befinner sig på, kommer de ganska lätt att kunna få tillgång till uppgifter du absolut vill behålla för dig själv.

 

Slutord

Ett offentligt wi-fi kan vara väldigt bra att utnyttja om du vill surfa gratis men kan även ställa till med katastrofala problem och följder. Därmed bör du känna till vilka risker som du utsätts för i offentliga wi-fi-miljöer, samt vad du kan göra åt det. Med våra fem tips ovan får du en bra grund för att skapa en säkrare anslutning.

Du bör omedelbart implementera dessa steg om du vill göra det så svårt som möjligt för alla hackare att få tag i din känsliga information. Börja gärna uppifrån och nedåt, men hoppa inte över något eller några av punkterna. Lycka till!

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.