Ånnaboda Storstenshöjden


Posted 2015-12-07 in Leva & Bo

Det enklaste sättet för de som bor i mellersta och södra delen av Örebro län att få njuta av utförsåkning är att ta sig till Ånnaboda Storstenshöjden, länets största utförs- och längdanläggning, 20 minuters biltur från Örebro. Här går det att åka utför både norrut och söderut – och få en fin utsikt över Närkeslätten på kuppen.

 

Storstenshöjden har 9 nedfarter varav 6 elbelysta, i längder mellan 90 och 600 meter och med svårighetsgrader från grön till svart. För de yngre besökarna och nybörjarna finns det rullband som hjälper till att ta sig upp i backen när vanliga liftar är lite för avancerade.

Längdskidåkningen i omgivningen runt Ånnaboda Storstenshöjden är riktigt bra. Är vädret rätt kan man preparera 70 kilometer längdspår, vilket verkligen inte är något att rynka på näsan åt. Flera av spåren har dessutom elljusbelysning, och med Kilsbergsspåret kan man ta sig ända till Nora, 27 kilometer norrut. Vid inte så optimala förhållanden finns det ett (avgiftsbelagt) kanonsnöspår där det går att snölägga 3,3 kilometer. Måndagar, onsdagar och fredagar efter 20.00 får man träna med hundar i spåret, övrig tid hänvisar man till det speciella Hund & pulka-spåret.

Pulka, utan hund, kan man åka både i Ånnaboda och Storstenshöjden. I Ånnaboda ligger pulkabacken precis i anslutning till restaurangen, och i Storstenshöjden finns pulkabacken i norra delen – backen Sparven.

Äta bör man, annars är det lätt att vurpa i backen. I Ånnaboda och Storstenshöjden finns det flera möjligheter till mat, oavsett om man vill äta på restaurang, fika, eller har med maten själv. Restaurangen i Ånnaboda står på en höjd med utsikt över Ånnabosjön och här serveras lunch varje dag. Fram till 19 december går det även bra att boka in sig på julbordsätande. Ett café finns givetvis också att tillgå i Ånnaboda, och där erbjuds bland annat smörgåsar, hembakat fikabröd, pajer och glass.

Storstenshöjdens mat & café ligger mer i direkt anslutning till skidbackarna på den södra sidan. Här kan man få dagens lunch, soppa, pannkakor, mackor och fikabröd. På den norra sidan hittar man Höjdargrillen, där man utan att ta av sig skidorna kan köpa sig en burgare, korv, kaffe, och godis. Egen matsäck? Inga problem, Storstenshöjden har värmestugor på både södra och norra sidan. Vill man grilla själv så finns det grillplats utanför värmestugan, och har man inte med sig eget grillkol så säljs det i skiduthyrningen. I Ånnaboda finns det så klart också en värmestuga med öppet året runt.

Vill man stanna längre än över dagen så finns det både hotell och stugby att bo i. Hotellet har totalt 31 rum, 55 bäddar, serverar frukost, och sju av rummen är inredda av elever från Konstskolan Örebro med tema Kilsbergen. Stugbyn kan stoltsera med 21 stugor och totalt 111 bäddar, i storlekar från 30 kvadratmeter upp till 55 kvadrat.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.