Är lastcykel framtiden?


Posted 5 månader sedan in Leva & Bo, Mode & Shopping

Frimis vårevent 2019 – banner
lastcykel

Är Örebroare mer miljömedvetna än oss andra? Det är en fråga som kommer till mig när jag råkar befinna mig på gångvägen förbi Rudbecksskolan en torsdagmorgon i Örebro.

 

Det är nämligen svårt att undgå alla cyklister som svischar förbi mig åt olika håll på den kombinerade gång- och cykelbanan som visserligen domineras av cyklisterna.

En del på väg till jobbet, andra till skolan, och så de som tycks utgöra den lite mer stressade gruppen, föräldrarna – i full färd med att skjutsa de minsta barnen till förskolan.

Även om vädret, som den här oktobermorgonen bjuder på ihållande regn och 2 plusgrader, inte är det mest tillåtande för en cykeltur om du frågar mig, tycks ändå cykeln vara det självklara transportmedlet för örebroaren.

När jag kommer fram till huvudkontoret där jag ska gästspela den här dagen har jag några minuter över och sjunker ned i fikarummets soffa med en kopp kaffe och ögnar igenom NA. Det är då jag får min fråga bekräftad. Örebroare är klart mer miljömedvetna än oss andra och tycks nu ta trampandet till en ny nivå genom att allt fler skaffar sig en så kallad lastcykel som ska kunna ersätta bilen helt.

Lastcykeln är precis som det låter – en cykel som smidigt tillåter dig transportera det nödvändiga som behöver följa med i vardagen. Vanligen skulle kanske jobbväskan, plus träningsbagen, plus barnens ryggsäckar och barnen själv, vara faktorer som får dig att välja bilen framför cykeln, men med lastcykeln kan du ändra på det! Denna finurliga mojäng tycks sakna begränsningar och möjliggör det alternativ som är bäst både för miljön och för din hälsa varje dag.

Lastcykeln kommer i olika utformningar beroende av tillverkare och efterfrågan. Du kan bland annat välja storlek på lastlådan efter hur ditt behov ser ut, och för dig som bor i områden med mer kuperad terräng eller många backar finns möjlighet att lägga till en elmotor som går igång när det går lite tungt att trampa. I artikeln finns en bild som visar flera stolta Örebro-invånare som helt övergivit bilen och numera tar cykeln vart de än ska.

På min promenad från kontoret den eftermiddagen stöter jag ihop med en gammal bekant som till min ironi dyker upp på sin nyligen införskaffade lastcykel.

Jag tvingas ju såklart berätta om min iakttagelse den här dagen och som den stolta lastcykel-ägare hon numera är sätter hon genast igång och förklara fördelarna med cykeln. Bland annat berättar hon att familjen kunnat sparat stora summor pengar på att låta bilen stå det senaste halvåret.

Pengar som annars går åt till drivmedel, parkering, försäkring och diverse underhåll kan hon nu istället spenderas på betydligt roligare saker. Hon lyfter även fram fördelarna med den vardagsmotion som kommer med cyklandet och givetvis miljöaspekten som från början var familjens primära anledning till cykelköpet

När jag frågar henne om det finns några baksidor med den här fantastiska lastcykeln har hon bara en invändning – den är tyvärr lite för dyr för att alla ska ta steget och införskaffa en.

Det visar sig att en lastcykel kostar från 10 000 kronor och uppåt. Hon ser dock inte priset som något omöjligt hinder. Själv har hon finansierat sitt cykelköp med hjälp av ett snabblån och påtalar att det ju ändå är en värdefull investering och pengar som du snabbt tjänar in på att inte använda bilen.

När jag sitter på tåget hem till min hemstad den eftermiddagen rannsakar jag min egen miljömedvetenhet och intresset för att köpa en lastcykel växer fram.

Enda problemet är att jag ganska nyligen avslutade mina studier och om du är gammal student är du nog välbekant med de minst sagt begränsade möjligheterna till sparande under studietiden. Jag kommer dock att tänka på det min vän berättat om möjligheterna att finansiera köpet genom ett privatlån.

En snabb sökning på internet visar att det finns många olika låneförmedlare som erbjuder denna typen av konsumtionslån. Eftersom ett privatlån är ett lån utan säkerhet så kan man använda till det man önskar. För min del innebär det att jag dagen därpå besöker jag cykelaffären och beställer min egna lastcykel!

En lastcykel ger mig de transportmöjligheter som jag behöver utan någon större miljöpåverkan. Det är en investering väl värd pengarna, för som en riktigt Örebroare så vill jag ju naturligtvis göra ett miljömedvetet val.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

SÖK

Ready Bet Win MPU 2019
Nojesguiden
Nollnitton online banner

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.