Bananamoon firar 20 år


Posted 2017-11-05 in Leva & Bo, Mode & Shopping, Näringsliv

Allt började 1997 i en liten butik i det som brukar kallas Skatteskrapan. Idag finns Bananamoon på Järntorget och 27 november firar skivbutiken 20 år.

 

I skivbutiken vid Järntorget finns det minst 30 000 cd, vinyl, dvd och bluray-skivor. I lagret ytterligare 10 000.

– När jag började sälja och köpa skivor hade jag ingen aning om värdet på det jag sålde. Det var mest innehållet på skivorna som fick avgöra pris och det hände att skivor värda tusentals kronor hamnade i reabacken och kunde köpas för tio kronor. I dag är det mycket enklare att värdera skivor med hjälp av internet, säger Pelle Handfast som äger och driver skivbutiken Bananamoon.

Ryktet om Bananmoon som skivbutiken där man kunde göra fynd spred sig med blixtens hastighet.

– Jag kommer ihåg när jag deltog på de första skivmässorna. Då blev jag fullständigt stormad av de andra utställarna och säljarna som insåg vad mina felmärkta plattor verkligen var värda. Det var en nyttig lärdom.

Från 1997 och tio år framåt gick det allt bättre Bananamoon med en ökande omsättning. Sedan hände det något med skivmarknaden.

– Omsättningen minskade med cirka tio procent per år fram till för bara några år sedan då vinylskivan fick en revival. Då var det nära att jag hade gjort mig av med skivbutiken. Men jag tror på att allt går i cykler. Snart är det dags för en revival av cd-skivan.

Inne i skivbutiken är det full ruljangs. Nyinköpta skivor ska ställas ut för försäljning och en äldre dam har sökt sig till butiken med tre backar fyllda med vinylplattor.

– Mitt bästa köp? Det var nog för ett tiotal år sedan i en villa på väster. Mannen i familjen hade avlidit och änkan skulle sälja vad som kunde säljas. Däribland en skivsamling. När jag kom dit hade hon ställt fram cirka 500 plattor på ett bord i vardagsrummet som jag kollade igenom och som innehöll en del bra grejer. När jag skulle gå sa hon ”Nej, nej, det finns mer i källaren” och det var minst sagt en underdrift. I källaren fanns cirka 10 000 vinylplattor. Det verkade som att hennes man hade samlat på allt och köpt plattor när det var rea. Många av plattorna var aldrig spelade och fortfarande inplastade. 70 procent var skräp, 20 procent okej grejer och 10 procent riktiga guldkorn.

 

Hur mycket av det du köper in hamnar i din egna skivsamling?

– Ingenting. Jag kan ta hem och lyssna. Men inte mer än så. När jag först öppnade Bananamoon sålde jag min egen skivsamling och den har jag återskapat. Det skulle inte fungera ekonomiskt att driva en affärsverksamhet där delar av det som köps in skulle hamna i min privata skivsamling.

 

Vilka är det som köper mest?

– Några musiker har faktiskt köpt för riktigt stora summor. Bland annat gitarristen i ett mycket känt band var stamgäst i butiken när han bodde i närheten och han visste exakt vad han ville ha. En gång hade jag just fått in en väldigt exklusiv samling countryplattor och Hank Williams. Han plockade genast åt sig tio plattor och betalade 20 000 utan att blinka. När Magnus Carlsson var här och signerade så gjorde han det under cirka en timmas tid. Sedan gick han runt i butiken i säkert sex timmar och letade plattor.

 

Kan du se några nya trender hos de som handlar?

– Förr var det mest medelålders gubbs som handlade. Sedan blev det unga killar runt de 20 som letade 70-talshårdrock och nu på senare tid är det tonårstjejer som kommer hit i jakt på 70 och 80-talsmusik.

 

Vad händer den 27 november?

– Bananamoon firar 20 år och kommer den dagen att bjuda på tårta och kaffe. Sedan kommer vi att under november ha rea där priset på ett utvalt sortiment kommer att vara 20 kronor.

 

Kommer Bananamoon att finnas om tio år?

– Med all sannolikhet. Jag kommer att få så dålig pension att jag kommer att jobba minst till det att jag fyller 70 år.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.