Barbershop eller frisör – vad väljer du?

Text: Ulf Hjelting Bild: Thomas Karlsson
Posted 2019-07-19 in Leva & Bo, Mode & Shopping, Näringsliv

Barbershop

Trenden med skägg och välvårdat hår håller i sig. Därför har Totally Örebro valt att titta lite närmare på fenomenet Barbershop, och alla de som öppnat de senaste åren i vår lilla del av världen.

 

1819 – en riktigt man med skägg luktar svett och klubbar en björn med händerna före frukost. 2019 – en riktig man men skägg undrar om handkrämen är ekologisk.

– Haha, ja, precis!, säger Jessica Gunnarsson som äger och driver Jessies Barbershop på Kungsgatan i Örebro.

I lokalerna råder det en retrofeeling á la 50-tal. Dock stöpt i en nutida 2000-talsförpackning. Kunder sitter som på rad och väntar på sin tur. Vi smyger ut i köket och sätter oss vid ett köksbord som för tankarna till 70-talet och undertecknads mormor som då bodde i Tybble. Kaffe serveras i klassiskt mossgröna glaskoppar på glasfat.

– Det heter fadeklippning när man har en frisyr som går från noll till några millimeter tjockare en bit upp, förklarar Jessica och fortsätter:

– Men det är en trend som håller på att försvinna, givetvis klipper vi en väldans massa fade fortfarande, men trender kommer hit lite senare än till de större städerna.

Fyra år på frisörskola och sedan en bunt kurser för att lära sig nya klipptekniker och för att vidareutbilda sig – det är vad Jessica och hennes frisörer har i bagaget.

– Det krävs absolut ingenting för att få öppna en barbershop. Ingenting. Ingen utbildning. Nada. Och det tycker jag är bedrövligt. I princip kan du klippa utan vare sig behörighet eller utbildning. Här borde det verkligen lagstiftas, säger hon.

Vi lämnar det spåret snabbt och pratar istället om produkter. Idag finns det både schampo, conditioner och olja för skägget.

– Har du glest skägg finns det produkter som gör ditt skägg fylligare och har du fylligt skägg finns det produkter som gör skägget glansigt och smidigt. Även vaxet för mustasch och skägg är det olika hårdhet på för bästa resultat.

 

Är mannen idag mer intresserad av sitt utseende än för fem år sedan?

– Absolut! Det skulle jag vilja påstå. En del är riktiga modeslavar eller hipsters om du vill kalla det så.

Det finns dock en sak som särskiljer Jessies barbershop från alla andra i Örebro.

– Ja! Det är 2019 nu och vi tar även emot tjejer som kommer hit och klipper sig. En traditionell barbershop klipper enbart män.

Vandringen på jakt efter stadens barbershops går mot Storgatan och den delen som är bortanför Järntorget i riktning mot Svampen. Här hittar vi Barbershop Örebro i lokalerna i korsningen Storgatan/Fredsgatan som tidigare var en blomsteraffär.

Även här råder det en febril aktivitet. Ägaren Zito Aula får frågan om det bara är hipsters som klipper sig på hans barbershop.

– Absolut inte! Vi har kunder från alla samhällsklasser och kategorier. Du behöver inte vara hipster för att klippa dig hos oss, säger han med ett stort leende.

– Jag har arbetat i 18 år som frisör och nio år i London på en barbershop. Det tar tid om du ska klippa både skägg och hår och lägga linjer för dessa. Jag brukar rekommendera att spara skägg i sex månader innan första besöket. Efter det brukar kunderna återkomma var tredje eller femte vecka för att klippa sig. Allt beror dock på hur fort ditt skägg växer. Räkna med en kostnad mellan 400 och 500 kronor för både skägg och hår.

Zito har kunder från hela Mellansverige. Bland annat från Karlstad.

Simon Hedenholm kommer inte från just den staden, men denna dag har han valt att besöka Barbershop Örebro.

– Det blir klippning minst en gång i månaden. Här behöver jag inte boka tid, det är bara att droppa in. Det är snabbt och enkelt och det blir gjort som jag vill ha det.

Hyllorna bakom kassaregistret är fyllda med olika produkter. Gentlemen of Sweden och Nöberu of Sweden är bara några märken.

– Nej, du kan inte ha samma schampo till skägget som till håret. Head and Shoulders, nej, nej, nej, säger Zito och ser närmast förfärad ut.

– Skägg är inte som hår. Det måste du tvätta varje dag!

 

Har du något råd till de som vill ha skägg?

– Arbeta inte på restaurang eller pizzeria. Det är närmast ohygieniskt och har du skägg fäller du hår. Vem vill ha hår i maten? Usch!

Vandringen i jakt på barbershops går vidare. Denna gång mot Örebros västra stadsdelar. Vi kikar in i de lokaler som tidigare var ett skrädderi med skinnarbete som specialitet. Här hittar vi Barbershop south cut Örebro. Inredningen går i en klassisk barbershopstil med stolar, men även med en något annorlunda skyltning i form av en antik motorcykel.

– Vi har egentligen inte öppnat officiellt än och hela inredningen är inte klar. Vi ska få in lite fler coola prylar, säger en av frisörerna.

Även här är hyllorna fyllda med specialprodukter för skägg och hår.

– För att forma din mustasch krävs det ett hårt vax som du värmer mellan fingrarna för att sedan få till den där rätta böjen på mustaschen. Vaxet till skägget ska vara något mjukare.

Hipster eller inte? Vad du än definierar dig att vara så finns det alla möjligheter att få skägg och hår trimmat i Örebro.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.