Borta bra men hemma bäst för ”Hagge”


Posted 2014-05-07 in Leva & Bo

Patrik Haginge är en av de spelare som bäst personifierar ÖSK och det är lätt att glömma bort att det bara är några år sedan han tog sitt pick och pack och drog till huvudstaden och Djurgårdens IF. Tränare Peo Ljung har lyft fram honom som en naturlig ledare. Vi var nyfikna på om han känner igen sig i den beskrivningen och om han fortfarande grämer sig över den där jättechansen i hemmamatchen mot Malmö FF.

 

Ni har gjort en bra start på Allsvenskan men fick ändå inkassera en förlust mot Malmö FF, trots bra spel. Är du fortfarande besviken?

– Det är klart att man är besviken, vi var ändå nära en poäng. Man får inte glömma bort att vi inte spelat med det här systemet så länge.

 

Du hade själv en bra möjlighet strax innan deras ledningsmål …

– Ja, jag tog emot bollen på bröstet och skottfintade en spelare men sedan gick avslutet tätt över. Jag har nog en del orutin som avslutare, säger han med ett snett leende.

– Man vet aldrig hur matchen blir efter ett mål. De hade kanske tagit över och tryckt på. Men å andra sidan skulle det säkert ha öppnat upp för kontringar för oss. Alla målen kom på omställningar och det är något som vi vet att vi är vassa på.

 

Malmötränaren Åge Hareide sa efter matchen att ÖSK var det svåraste motståndet dittills. Tar ni till er av sådant beröm utifrån?

– På sätt och vis är det kul att höra men man får titta på vilket motstånd de haft tidigare. De har mött Falkenberg och Gefle. Och ett Göteborg som spelade väldigt dåligt. Så jag tror mest att Hareide var snäll och att de faktiskt tyckte det var kul att få möta ett lag som vågade spela.

 

Ja, för mod har ni visat hittills. Är det lättare att uppbringa det på hemmaplan med publiken i ryggen?

– Ja, det är det nog. Men då tycker jag ändå att vi visade mer mod borta mot AIK. Jag tittade på Malmömatchen när jag kom hem och det fanns tillfällen där vi borde ha vågat mer.

2008 hade Patrik etablerat sig i ÖSK och många trodde att han skulle slå igenom ordentligt i den svartvita dressen. Istället gick flyttlasset till huvudstaden och Djurgårdens IF, men väl där gick inte saker och ting som planerat.

 

Hur ser du på tiden i Djurgården?

– Det gick väl sämre och sämre. I snitt spelade jag ändå varannan match i Djurgården men det var en svår omställning då jag gick från ett lag där det var förbjudet att spela en passning över knähöjd till ett lag där man slog mycket långbollar. Men i slutändan var jag inte tillräckligt bra helt enkelt.

 

Och sedan fick du chansen att komma hem igen?

– Ja, jag sökte en ny klubb och det fanns några intresserade. Inte många, men Norrköping och ÖSK fanns med.

 

Jag läste att du sa att du hellre satt på bänken i ÖSK än i Djurgården?

– Ja, det kanske inte var så smart sagt just då men det var ju en sant. Rent känslomässigt var det så.

 

Efter Kihlbergs sorti är du en av de som verkar personifiera ”krigaren” med glidtacklingar och ”jävlar anamma”. Är det något som alltid funnits där?

– Ja, det är roligt med glidtacklingar men jag vet inte om jag är lika utpräglad som Kihlberg var. Och jag är inte så hård som en del säger. I år har det bara blivit ett kort hittills (det andra kom mot Åtvidaberg, red. anm.).

 

Ledaregenskaperna då? I en intervju i början av året lyfte Peo bland annat fram dig som en ”stark personlighet med ledaregenskaper”. Känner du igen dig och vilka andra starka ledare ser du i ÖSK idag?

– Jag upplever att det är väldigt många som tar stort ansvar idag. Det är ingen som springer runt och fuskar utan det känns som att alla verkligen gör sitt jobb. Själv styr jag mest spelarna runt min egen position (högerback, red. anm.). Annars är både Magnus Wikström och Oscar Jansson självklara. Får Oscar vara kvar ett par säsonger är han dessutom ett kaptensämne efter Wikström.

 

ÖSK har tidigare fått kritik för att man inte satsat tillräckligt på unga spelare från närområdet, något som man nu verkar ha ändrat på. Tror du att det påverkar unga spelares val av klubb?

– Jag tror att en sådan som Ahmed Yasin kan påverka. Han betyder mycket för många unga, inte minst i områden där det finns många med utländsk bakgrund. Det är viktigt att ha Örebroprofiler och sedan krydda med bra spelare utifrån. Det är positivt – för hela Örebro.

 

5 snabba frågor

Perfekt assist eller ett snubbelmål?
Perfekt assist

ÖSK-pizza eller ÖSK-målet (hamburgare)
ÖSK-Pizza

Zlatan eller Ronaldo
Zlatan

Löpträning eller styrketräning
Löpträning. De är lika illa båda två, men löpträningen är viktigare.

Thomas Nordahl eller Miroslaw Kubisztal
Kuba

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.