Örebro län hårt drabbat av cykelstölder

Text: Thomas Helsing Foto: Pressbild
Posted 9 månader sedan in Leva & Bo, Näringsliv

cykelstöld

När försäkringsbolaget If gör en kartläggning av preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet – Brå – rörande cykelstöld i Sverige 2020 så är det ingen uppmuntrande läsning om man bor i Örebro län. I topp på den dystra listan återfinns Uppsala län och Örebro län som båda är i en klass för sig.

 

Varannan cykelägare blir någon gång bestulen på sin cykel och förra året anmäldes fler stölder i Sverige än något år sedan 2005. Örebro län sticker ut i statistiken med fler anmälda cykelstölder än de andra länen, med undantag för Uppsala. Under hela 2020 anmäldes totalt 3 417 cyklar stulna i Örebro län. Det motsvarar 112 fall per 10 000 invånare och är ungefär samma nivå som året innan.

I år redovisar Brå för första gången elcyklar separat. I Örebro län anmäldes 452 elcyklar stulna. Med andra ord var ungefär en av åtta stulna cyklar en elcykel.

– När det gäller elcyklar är det viktigt att ta med sig batteriet när man lämnar cykeln. Stöld av elcyklarnas batterier blir allt vanligare. Utan batteri är cykeln inte lika stöldbegärlig, säger Josefin Hamilton som jobbar som ansvarig för skadeförebyggande verksamhet på If.

I hela landet anmäldes cykelstöld 77 207 gånger under förra året. Det motsvarar 74 per 10 000 invånare och är ett högre antal stölder sett till befolkningen än något år sedan 2005.

Går man ned på kommunnivå så toppar Örebro, kanske mer väntat, även den listan. Men det är när man jämför siffran för antalet cykelstölder per 10 000 invånare som det blir väldigt tydligt att Örebro kommun är extra hårt drabbat. Där stals det 176 cyklar per 10 000 invånare under förra året, vilket är en ökning på 74 sedan året innan. Som jämförelse är Kumla tvåa på länslistan med 93 vilket i sin tur är rejält mycket mer än tredjeplatsens Karlskoga.

 

Så kan du minska risken för cykelstöld

Lås din cykel med ett godkänt U-lås eller bygellås som komplement till cykelns fast monterade bakhjulslås (som också ska vara godkänt).

Sätt fast låset så att det låser fast både framhjul och ram vid ett fast förankrat föremål.

Se till att föremålet du låser fast cykeln i inte kan lyftas eller enkelt manipuleras, till exempel ett staket som kan sparkas omkull eller en trafikskylt som är kort.

Parkera helst inte cykeln på undanskymda platser. Ställ cykeln om möjligt där många människor är i rörelse.

Låt inte cykeln stå ute över natten. Har du tillgång till låst cykelförråd eller eget garage – ställ in cykeln på kvällen.

Ta alltid med batteriet till elcykeln, lämna det aldrig vid cykeln.

Om möjligt, ta av sadeln. Det gör cykeln obrukbar för tjuven.

Klistra över eller dölj märket om cykeln är dyr.

Id-märk cykeln så att den går att identifiera. Stöldmärk cykeln, anteckna ramnumret och förvara det på en säker plats.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.